Saturday, July 25, 2009

Boria KDO Stupid?? WTF??

Nama aku Nazrin bin Saad. Dan aku menulis bukan untuk KDO, aku menulis untuk maruah aku dan adik-adik aku.

Aku mulakan post kali ini dengan agak agresif. Jadi aku mulakan dengan secebis carutan.

CIBAI!!!

Sudahlah untuk itu. Aku tau aku masih belum dewasa, belum pandai mengatur masa, menguruskan diri. Tapi jarang aku dengar orang mengatakan aku bodoh. Tahukah anda berapa ramai rakyat Malaysia yang tidak tahu membaca? Dan adakah mereka layak dipanggil bodoh?

Aku tak tau kamu. Tapi kami, atas perspektif seorang pelajar, kerap kali terjatuh dalam bidang akademik, tapi jarang sekali guru kami memanggil kami bodoh. Kerna jika kami dipanggil bodoh, mereka juga pasti menerima tempiasnya kerana sepatutnya yang pandai itu mengajar yang bodoh.

Dalam dunia ini, aku tak akan marah kalau orang panggil aku bodoh. Contoh, Abg Safwan panggil aku bodoh tari, bodoh nyanyi. Betul. Dan aku dikatakan bodoh oleh orang yang betul-betul tahu. HANYA ORANG YANG PANDAI LAYAK MENGHINA SESEORANG ITU BODOH!

Aku tak pernah marah kalau itu carutan. Aku dah pernah kena. Makian? Dah pernah rasa. Tapi bila ianya menyentuh maruah yang aku cuba pertahankan selama aku di kolej ini, so you are messing with the wrong guy here, beb!

Sekali lagi aku tegaskan, aku seorang pelajar. Sumpah aku tak tau semua benda dalam dunia ni. Aku bukan dewa. Jadi bila aku beri input, kerap kali juga input itu ditolak. Idea aku pernah ditolak oleh junior sendiri. Kalau aku menolak idea seseorang sekalipun aku takkan mengatakan mereka bodoh. Sebab aku sedar, siapa aku untuk mengeji orang bodoh? DEWA sangatkah aku?

Kerna mulut badan binasa. Jadi jagalah mulut. Post ini bukan berniat menimbulkan rusuhan atau perasaan benci. Aku cuma mau mempertahankan maruah DOT. Ini kelab yang aku dan Abg Safwan sama-sama bangunkan bersama adik-adik aku. Ini keluarga aku.
Pasti kamu benci kalau keluarga kamu dihina bukan? Fikir-fikirkanlah.

Sketsa boria KDO hasil idea aku sendiri. Kalau ianya bodoh, sebab aku. Aku bodoh.

Sebarang rasa tak puas hati dengan kata-kata ini, aku minta maaf. Sekali lagi aku tegaskan, aku tak berniat untuk kecam mana-mana individu. Aku hanya mau mempertahankan maruah kami.


Aku Nazrin bin Saad. Minta Maaf kalau ada yang terasa.


"Yang bodoh itu sebenarnya mereka yang menganggap diri mereka pandai"


10 comments:

jigsaw said...

oh, mengapakah naz?

Cik E said...

okayyy! dekat pulau tak ada internet. apa kes?

Anonymous said...

arrgghh...
imanku dah setipis bawang...
darah meruap2...sampai kepala...

jgn smpai ak ckp pkai kaki & tgn...

ditujukn kpd yg m'anggap dirinya pandai...

SeoLAfifiEChaN said...

spe yg ckp tu abg naz??
ishk3..
sketsa boria tu ok je..
lawak je..
msg smpi je..
spekah gerangan itu??

wAn aLiaA mUrsyidA said...

memangg 'org' itu cibaiii!!!!~
sumpahh cibaii!!~
perasann diri baguss!!

wann afzan said...

pergh!!!
brani gle org tu...
meh ah cni bg idea klu anda bijak pndai~

NaZZy Hall said...

nk taw crita, sila tnya leha atau wawa..
nk taw cerita dgn lebih menarik dan penuh hiperbola serta unsur2 sastera yg brkenaan, sila tanya aku...

cik E, kau mesti suka...

Fatin Mazelan said...

boleh panggil org tu stupid blik x??
bukan busuk ati balas dendam..
juz nk tgk perasaan org tu kalo org lain panggil dia stupid...
bole??

NaZZy Hall said...

entah.
tp buat apa buang masa pada orang yg xreti mghrgai?
ak tahu korg tak stupid.
korg tau korg xstupid.

itu dah cukup.

say- O said...

hahaha..now we see and understand the real meaning of "misunderstood" , "a series of unfortunate events" and last but not least- don't judge a book by it's cover..