Thursday, December 31, 2009

Dewasa di 10.

Sudah mahu masuk tahun 2010. Esok. Ini 1 perubahan. Perubahan dari nombor tiga puluh satu di bulan dua belas kepada satu di bulan satu. Perubahan dari tahun 2009 kepada 2010. Perubahan pada hari khamis kepada hari jumaat.

Tapi apa yang aku pasti. Setakat ini. Tiada perubahan dengan yang di sini. Tiada perubahan dalam famili ini. Maksudnya semua masih bersama. Masih disini. Masih ingin bersama-sama. Masih ingin panjangkan memori. Masih ingin menuju ke sana.

Aku tahu. Semua ada azam masing-masing. Semua ada komitmen masing-masing. Semua ada masalah masing-masing. Semua ada pemikiran yang lain dalam diri. Masing-masing. Tapi tetap ada disini. Di satu tempat ini. Di tapak yang sama. Untuk bersama-sama.

Jadi. Satu harapan. Agar ia berkekalan untuk satu memori lagi. Agar bila tiba tiga puluh satu di bulan dua belas 2010 nanti. Tempat ini masih kekal ada.

"Sape nak air?"

Semalam hari yang biasa.
Cuaca juga biasa.
Tetapi latihannya sedikit luar biasa.

Manakan tidak? Secara ajaibnya dapat sponsor nasi goreng ayam dari kafe. Yang normalnya, bermula lambat sikit. Dan juga rakyat DOT banyak yang sibuk malam tu. Tapi tak apa, yang hadir tetap memeriahkan acara dengan menulis skrip, membincangkan scene2, bersembang lagha, menghabiskan nasi dan ada yang hanya meratah ayam saja, membuatkan ada pinggan yang bernasi tapi tak berayam.
Itu semua tak apa, dengan kehadiran pun dah cukup untuk bagi semangat.

AJK Kebajikan menjalankan tugas buat kali pertama. Menyediakan minuman yang manis cantik sedap diminum iatu tak lain dan tak bukan-sirap dalam jug plastik. Malangnya, sepanjang berada di bilik itu, tak habis2 kedengaran ayat2 ini:

"Ismeth nak air?"

......
"Abang Say-o nak minum?"

......

"Sape nak air?"

...............................

Kasihan. Saya harap dia tak perlu buat begitu lagi pada hari2 yang mendatang nanti.


Tuesday, December 29, 2009

Ini Bukan Kelab, Ini Famili

Kerap kali kita mengungkapkan motto ini. Ya, kerap kali juga terkeluar dari bibir kita. Pengakuan bahawa selagi di bumi UKM, hanya DOT-ters yang dianggap sebagai famili. DOT-ters yang paling hampir dengan famili.

Bullshit.

Jangan cakap kalau tak ikhlas. Jangan cakap kalau tak memaksudkannya. Jangan memainkan perkataan famili itu. Jangan kalau anda tak bersedia.

Aku mengambil serius perkataan ini. Bagi aku DOT-ters itu famili. Dan aku serius.

fin.

Disana kita ceria.

Semua salah Pali! Secara asasnya, Pali bersalah! Kalau bukan kerana kau siap lambat, kita tak akan pergi ambil duit lambat-lambat. Kita tak akan melihat bas bergerak dengan selambanya di depan mata kita. Yang penting, kita tak akan drag pukul 10pagi jadi 12 tengah hari! Tak kira. Aku sebagai pengarah nak salahkan kau juga. Hahaha.

Secara dalamannya, a.Nas bersalah! Sebab kalau tak kuat mengutuk sana-sini, kita tak akan terlepas tren komuter berlalu begitu saja. Sebab a.Nas, kita tak akan tunggu tren selama setengah jam. Tak kira! Ini salah a.Nas. Sebab bukan salah Ismeth yang membuatkan proses pemberian tiket secara rawak dengan relaxnya. Sebab bukan salah Wann yang pergi beli air semasa tren sampai. Salah a.Nas! Sebab a.Nas ketua program.

Salah a.Nas juga. Sebab buat lambat-lambat proses membeli tiket di LRT. Tapi ini nasib baik sebab tren belum sampai. Kalutnya a.Nas sampai lorong boleh menjadi lolong. Apakah? Menipu mereka dengan mengatakan aku tidak follow mereka, pulang ke rumah hanya kerana aku menggunakan kad Touch n Go saja. Apakah?

Perjalanan yang memakan masa ini membuatkan semua lapar. Lalu aku cadangkan Wendy's memandangkan ada Ismeth dan Say-o. Erk...jangan tanya aku mengapa. Atas dasar kepercayaan, mereka menuju ke Wendy's. Masing-masing masih was-was untuk beli apakah. Langsung semua makan berger. Ok. Berger Ismeth beger 3 slices daging. Akibat tamak! Sampai hampir muntah. Nasib tak muntah.

Kiri berger a.Nas, kanan berger Say-O.
Berger Say-O 2 slices daging.
Cuba bayang berger Ismeth?

Cardigan a.Nas menjadi mangsa kekejaman tuannya apabila tuannya terlalu hyperactive untuk tangkap gambar Wann. Akibatnya siku cardigan itu telah diliputi oleh sejenis cecair likat berwarna merah. Dicop oleh sos cili Wendy's. Sampai ke sudah a.Nas gulung saja cardigan itu.

Selepas menonton Muallaf yang pastinya separuh dari kita tidak memahami apa motif cerita itu, semua bergegas ke Plaza Low Yat. 1/2 dari rancangan asal seminar ini berjaya disitu. Lagi 1/4 disendatkan dengan aktiviti di Plaza Sg. Wang. Setelah puas menjayakan aktiviti, 1/4 rancangan asal dipenuhi dengan menonton Avatar. Bukan 3D. Ini puas hati.

Setelah berkira-kira semua rancangan berjaya. Lalu kami berangkat pulang. Muka letih. Muka mengantuk. Muka malas pergi meeting. Muka puas! Ok. Perjalanan pulang tidak pula seperti perjalanan pergi. Ikut masa semuanya. Perjalanan pulang amat berjaya.

Thursday, December 24, 2009

Ikhlas

" walau apa pun yang aku cakap, aku buat, aku zahirkan...
ini adalah sebahagian dari darah daging aku sekarang...
katalah apa pun, inilah famili..
aku sayang semua

minta maaf semua"

Wednesday, December 23, 2009

Niat aku untuk menolong. Jangan kau sombong.

Aku ulang ini. Memandangkan semester baru telah dibarukan. Aku mahu jual buku ini. Tolong ambil perhatian. Kepada pelajar Pusat Pengajian Sains Matematik (PPSM), UKM [diutamakan]. Kepada pelajar PPSM universiti lain. Boleh juga. Aku kurang tahu buku apa kamu guna.

1. Elementary Linear Algebra, Howard Anton (original book - Aljabar Linear)
2. Programming in C++, McGraw Hill (original book - C++)
3. Introduction of Linear Regression Analysis, Wiley (original book - Pemodelan Statistik)
4. Probability and Statistical Inference, Pearson (original book - Pentaabiran Statistik)
5. Mathematical Statistics and data Analysis, john A. Rice (original book - Statistik II)
6. Chemistry (Kimia Am II)
7. Sampling : Design and Analysis, Sharon L. Lohr (Tinjauan dan Persampelan)
8. Forecasting, Time Series and Regression (Pemodelan Statistik)
9. Mathematical Statistics with Application, John E. Freund (Statistik II)
10. Mikroekonomi (Asas Ekonomi I)


Buku BUKAN original ini aku jual rm10.
Buku original aku jual separuh harga.


Jika ingin nota biasa, aku ada juga. TANYA! Aku bagi percuma. Jangan segan. Aku bukan puak Hannibal yang akan jilat tulang kau orang sampai licin. Jangan sombong-sombong. Nanti kata senior tak nak tolonglah. Apa lah. Aku sepak terajang karang orang itu.

Tolong beritahu yang lain. Aku tak berapa kenal dengan junior. Jadi ini masanya. Mari kenal senior anda ini.


*siapa ada facebook aku, boleh lihat wajah-wajah buku ini dalam album "book sale!". ATAU add aku : paradoxinkl@yahoo.com

Design Baju

Tak cukup dengan Facebook, design baju nak juga dipaparkan di sini. Agak gedik tapi agak stail. Berpandukan kata-kata stail, maka design baju yang baru diupload di sini.

Pemilihan warna hitam adalah dipilih berdasarkan kesesuaian kerna setiap produksi adalah wajib memakai baju hitam. Maka alang-alang menyeluk wantan, biarlah menyeluk wantan asli di pasar malam Hentian Kajang. Namun amaran diberi kepada sesetengah pihak, jangan memandu motorsikal sambil memakai baju ini di lebuh raya pada malam hari.

Kalau ikut gua, baju ni dah agak stail dah. Kalau ikut gua sekarang jugak gua tenun baju ni.

Gua rasa baju ni tak ada cutting. Sebab agak susah untuk warga DOT yang tak punya cutting 30-25-30 ni. Sebab ada sesetengah cutting dia agak keterlaluan untuk diucapkan di sini.

So komen je apa yang korang suka di sini, ataupun di Facebook. Dan ingat untuk hari ini ;

"sila pilih saiz baju yang bersesuaian kerna bimbang baju akan terkoyak bila anda memakainya nanti"

Sekian.

p/s : baju ini juga boleh dipakai bersama jersi pasukan kegemaran anda. kalau anda pakai jersi di dalam, nescaya tiada yang nampak. so, kalau kalah korang rilek je ah, bila menang sila selak baju sambil mendabik dada. *bukan untuk fan arsenal*

DOT dah Kurang Indie

Dah lama tak mengarang di sini. Alasan? Malas. Tak ada mood. Kecewa. Frust. Cinta ditolak. Dan tidak bercadang untuk menulis sehingga habis tahun. Namun pengecualian dibuat atas sebab yang tak dapat kuelakkan.

DOT bermula dari suasana yang sederhana. Tak kira la bajet, bilangan orang mahupun dari segi kegahan setting. Semua berkonsepkan sederhana. Belum mampu menandingi lain-lain kolej yang mampu membawa suatu yang gah. Namun itu tidak penting kerna DOT bermula dari DOTters sendiri, ya, kamu yang sedang membaca sekarang ini.

Terlalu keterlaluan jika aku ingin ungkapkan bahawa DOT berpusar atas satu paksi, atas satu individu. Tidak. DOT melibatkan semua. DOTters ibarat kepingan kaca sebuah mahligai. Tanpa cebisan kaca yang lengkap, mahligai takkan dapat disempurnakan.

Hari ini mahligai itu retak. Walau masih gah, tapi retak.

Nurliyana Nadirah bt Abdul Zaki.

Kalau tulis nama ni dalam URTV mesti la tak sesaing dengan Misha Omar, Didier Drogba mahupun Obama. Tapi nama ini mengambil tempat yang istimewa dalam diri sesetengah orang, mahupun sesetengah DOTters.

Tak pernah tak terlibat dalam sebarang aktiviti kecuali drama BI baru-baru ini melambangkan komitmen beliau yang cukup kritikal. Beliau diibaratkan sebagai peserta yang prolifik. Ada saja beliau di setiap masa.

Rasanya belum mampu untuk diungkapkan sumbangan beliau dalam kalimah kata-kata apatah lagi dengan bahasa isyarat. Namun sumbangan beliau akan dihargai. Cuma pasti akan ada yang merindui selepas ini. Tak percaya, baca entry di bawah.

Kerna tiada lagi kelibat gadis indie yang cakap Nogori selepas ini. Dan pastinya tiada lagi adegan ini.



Biarlah orang lain tak rindu. Sebab aku pasti rindu. Biarlah kau sendiri di tempat lain, Yana. At least ko boleh tengok porn tanpa gangguan.

Untuk Arep, assume ja ko Gerard dan ko kena kad merah. Assume DOT ni Liverpool dan doakan kitorang masuk big 7 walaupun tanpa ko. Sebab lepas pergantungan ko, ko leh tolong kitorang masuk big 6 pula.

Stokastik.

Ini fenomena berlaku dalam mesyuarat ahli parlimen yang pertama pada pukul 9 malam tadi. Ada suka. Ada dukanya. Lumrah kehidupan. Seperti kata aku. Roda itu bulat. Kejap kita dibawah kejap kita di atas.

Malam tadi memang kejap suka. Kejap duka. Kejap suka balik. Ini proses stokastik dimana perubahan keadaan secara rawak. Ok. Hentikan pemberian maksud kata-kata di atas.

Berita yang aku dapat tahu. Ahli-ahli parlimen ini akan menyertai beberapa pertandingan teater yang dianjurkan oleh negara Rahim Kajai [MEFEK}. Mungkin akan mempersembahkan teater lif di Hari Terbuka negara dan menyertai pertandingan inter-negara. Ini mungkin.

Untuk MEFEK. Dayah telah dilantik sebagai perdana menteri. Timbalan oleh Rayn. Menteri kerja raya disandang oleh Sharif. Lain-lain menteri akan dilantik pada malam 23 Disember 2009. Pergerakan pertama negara ini memasuki pertandingan peringkat antarabangsa adalah pada 7 Januari 2010. Tempat kejadian belum dikenalpasti.

Ok. Masuk cerita duka. Bekas perdana menteri untuk drama English. Mungkin menarik diri. Dari merangkul jawatan ahli parlimen DOT. Atas alasan kukuh oleh ibu kandung beliau. Kerana keputusan peperiksaan pertama beliau yang tidak dapat diterima kerabat keluarga. Mungkin untuk 1 semester. Entah. Ini stokastik. Tidak boleh jamin bila dia akan kembali.

Jamilah. Ini duka. Dia tidak bersama lagi dengan DOT. Dia telah dibuang negara. Telah memohon untuk ke negara Pendeta Zaaba. Jadi semakin jauh. Oh tidaklah dibuang negara sehingga tidak boleh kembali. Mungkin semester hadapan. Siapa tahu? Proses stokastik sukar dijangka.

Hanya kerana tidak membuat pengesahan untuk meneruskan visa supaya dapat menetap di negeri ini, masalah beliau berlanjutan. Apabila ibunda beliau nekad untuk mempertahankan maruah anakandanya sebagai ahli parlimen dalam DOT ini. Malangnya, pemerintah negara ini keras hati. Tekad untuk tidak mengekalkan posisi Jamilah di negara Dato' Onn ini.

Untuk sementara waktu, beliau berada di rumah Tun MD. Sebelum beliau berlepas ke negara Zaaba pada 24 Disember ini. Diharap beliau akan pulang untuk bersama kita semula.

Sekian.

Saturday, December 19, 2009

Storm Warriors: benar- benar 'STORM'



Maaf jika korang terganggu dengan hasil penulisanku ini di mana korang mungkin bermonolog dalaman seperti ini,"asyik2 dia je tulis.."....apakan daya kerna masa yang banyak ini aku ingin berkongsi pengalaman dengan korang semua tentang movie yang baru aku tengok tadi, tak lain tak bukan Storm Warriors...benar2 storm cerita nya...

Secara ringkasnya, ia berkisar tentang 2 sahabat yang bersatu melawan penjajahan musuh negara hingga wind sanggup pilih jalan hitam untuk berjaya. Akibatnya, wind menjadi tak terkawal, mengganas tak tentu hala. Adakah wind akan pulih? berjayakah mereka dalam menghalau penjajah? apakah kesudahannya? tengoklah sendiri TETAPI fikir 20x sebelum beli tiket wayang, sangat tak berbaloi dan lebih baik korang donload ngan internet lagi bagus.

Kenapa?

Terlalu banyak kelemahan dalam movie ini. Story line yang terlalu/ya amat/absolutely simple, dialog(skrip) yang sangat lemah, setplay yang sikit (TIGA SAHAJA sepanjang movie ini?), aksi lawan yang terlalu drag dan berulang, ending yang tak best dan semestinya tak da part yang langsung capture penonton( saya rasa anda pernah dengar ungkapan capture penonton ini).

chapter paling best dalam Pedang Setiawan: bila Awan terpaksa lawan Badai

Memang kalau nak jadi sebijik macam dalam komik adalah mustahil, tapi awat yang storm rider boley ja depa buat? cek siap tengok berulang- ulang lagi, last time tengok taun lepas.. Dalam movie baru ni kalo ikut story dalam komik ia mampu membuat anda MENANGIS, sekurang- kurangnya sangat sedih. tapi kerna ...arghhh!!!aku kecewa gila dengan movie ni!!

chapter paling best dalam Pedang Setiawan: bila Awan terpaksa lawan Badai

Korang nak tengok, silakan, donload la kat mana2 yang ada. Tak disarankan sama skali tengok kat panggung wayang.

Tuesday, December 15, 2009

At last! These are my words,

Sekali lagi, bila cuti antara sem tiba, perkara- perkara berikut berlaku pada aku:

Rutin harian
  1. bangun pagi, terus switch on computer, pi mandi, pastu main game.
  2. sampai tengah hari, makan sat. sambung main game lagi. baca novel.
  3. petang pi exercise(basketball atau jogging)tapi la ni x leh exercise, arahan pakcik tukang urut, maka bertambah gemuk la aku.
  4. malam main game lagi. tengok bola kalau ada.pastu tidoq.





Ulang aktiviti atas sampai hampir sebulan, semestinya datang perasaan yang tak terasa pun time kat ukm. mula rasa boring, mula tringat kat ukm, mula melayang ke arah FST, KDO, K2D204, dan mula teringat kat DOT.

Yeah. DOT.

Bila tringat kat ukm mesti ada bahagian DOT. Tak tau nak buat camna lagi, dah jadi cam satu kepastian biarpun diri ini ada love- hate relationship ngan DOT. Terlalu banyak peristiwa menarik berlaku sepanjang menjadi ahli DOT ini. Rasanya x perlu diulang sebab semua orang tahu apa aktiviti kita (Ekslusif- Boria Dato' Onn pecah tradisi!!haha.apa punya editor.) Waktu-waktu gembira, sedih, serabut, tension, jeles, geram, puas hati semua dirasai dalam DOT.

Terus- terang cakap, aku paling suka time DOT season 2008/2009.

Bukan ingin mengecilkan/ mengguriskan hati junior2 1st year, tapi itulah apa yang aku rasa selama ni. Biar aku jelaskan dulu sebabnya.

Bila aku reflect balik sesi 2008/2009 aku nampak unity yang kuat antara ahli2 DOT. DOT dalam keadaan terbaik. Semua orang work as a unit. We held our meetings, discussions, training, rehearsals, hanging out, even g pesta konvo pun skali. Aku sangat suka kalau abang Naz cakap "malam ni training, gtau semua orang". Hasilnya malam tu semua orang dapat sms trademark "jom teater", haha.. Reason? I like being with my fellow dotters, x kisah junior senior. Aku sangat suka bekerjasama dengan ahli2 DOT , aku sanggup pakai duit kerajaan untuk DOT (tapi jangan banyak sangat!!), sanggup kadang2 kena bahan ngan ahli2 K2D (biasa la tu,tapi diorang la penyokong setia DOT setiap kali ada function), ringkasnya,

Aku suka ngan ahli2 DOT.

Kalau macam bila beli pc baru, hard disk 500 gig akan dibuat satu partition bertajuk DOT.
DOT always special to me, personally and professionally. But unfortunately, time bring changes to people.

Tak semua orang sama pemikiran, tanggungjawab dan perasaan. Setiap orang ada tanggungjawab dan pendirian masing2. I understand, and good luck in your work. Dan dengan adanya ahli2 junior yang tak seberapa ramai ni (korang lagi sikit dari batch aku, haha), aku cuba untuk mewujudkan atmosphere macam dulu,,tapi rasanya aku fail. Biarpun aku sempat merasa kemenangan mutlak dalam satu pertandingan itu, tapi bila kenang balik, ia tak dapat padam rasa yang 'lost' itu. Huhu..

Pada junior2 1st year, arip-ismeth-sharip-rayn-syeera-dayah-oja-izayu-wann-kk, korang memang terbaik. aku salute korang punya effort dan pengorbanan selama ni. Aku berharap, korang akan terus stay, dan terus enjoy dalam DOT. Hayati dan hargai apa yang korang miliki sebelum ia sudah mustahil untuk dirasai lagi. Buat senior sekalian, harapannya sama juga seperti di atas, haha.

Kita tak tahu apa yang akan berlaku, mungkin aku akan berpisah dengan DOT? mungkin DOT terus menang pertandingan lagi? mungkin tiba2 ahli DOT bertambah 3 kali ganda? Only God knows..
Akhir kata, jika ada salah dan silap sepanjang karangan teks ini, harap maaf. Bukan apa, aku cuma tak mahu lagi berlaku keadaan ini: junior tanya aku soalan yang sama aku tanya kepada abang Naz pada penghujung sem 2 sesi 2008/2009. Itu saja.



Saturday, December 12, 2009

Ini Teman DOT.


Manusia-manusia ini berkongsi tarikh lahir yang sama. Manusia-manusia ini berkongsi umur yang sama. Manusia-manusia ini dari kolej yang sama. Manusia-manusia ini berada dalam UKM. Of course! Manusia-manusia ini mempunyai kegemaran yang sama. Mungkinlah. Tapi manusia-manusia ini suka lepak bersama-sama. Kembarkan. Pasti mahu ke mana saja bersama-sama.

Manusia-manusia secara fizikalnya dan terang lagi nyata berlainan jantina. Manusia-manusia ini berlainan bidangnya. Manusia-manusia ini berlainan batch nya. Manusia-manusia ini bukan kembar kandung. Manusia-manusia ini berlainan ibu dan bapa. Manusia-manusia ini berlainan taste. Mungkin? Hehehe.

Ok. Tanggal 12 Disember 1988 dilahirkan dengan waktu yang sangat berbeza mungkin. Mereka mungkin sedang menyambut hari kelahiran mereka dengan cara masing-masing. Disebabkan seorang di Sg. Petani seorang di Bangi Lama. Disebabkan cuti semester, mereka berjauhan. Mereka hanya berhubung melalui telefon bimbit dan internet.

Mereka akan berjumpa kembali untuk lagi seminggu. Mungkin. Aku tidak mengikuti perkembangan mereka. Mereka akan meraikan hari kelahiran mereka bersama. Mungkinlah. Aku pasti ya! Hahaha.

Ok. Aku mengarut panjang pula. Jadi, SELAMAT HARI LAHIR TEMAN YANG KE-21 TEMAN!

Ini dari Fatin. Hahaha.

Terus terang sejak aku tiada langsung jawatan dalam kelab kebudayaan Kolej Dato Onn itu. Aku langsung tidak mengetahui apa-apa update yang mendatang. Hanya mengharapkan rakan-rakan yang berjawatan tinggi dalam DOT untuk memberitahu apa yang akan, sedang dan telah berlaku.

Disebabkan itu aku tidak mengetahui apa yang patut aku tulis disini. Hahaha. Ini bukan alasan! Tak tak. Sebab kalau nak diikutkan blog aku juga kehausan entri-entri yang macam huduh tapi mampu menarik minat manusia keliling aku baca. HANYA yang keliling aku. Kawan saja lah maksudnya. Heh.

Ok. Petikan diatas tidak masuk topik mungkin. Eh eh masuk! Aku dah tulis. Kira masuklah. Oh ya! Selama sebulan dirumah. Langsung tak mengikuti apa yang berlaku. Aku menjadi katak bawah tempurung kembali.

Eh sesiapa yang berkenaan. Jika sudah penat tulis disini. Mesej aku di nombor Maxis aku. Supaya aku yang mempunyai waktu lapang yang teramat ini mampu memenuhkan ruangan yang kosong ini.

Ha! Pasal baju kebudayaan atau DOT sekalipun. Lenyap tiba-tiba. Mengapa? Cuti saja kau orang tak buat kerja ya. Lepas itu bila sudah masuk UKM balik sudah malas mahu ikuti DOT kan? Hahaha. Ini zaman aku dulu. Macam inilah jadinya. Aku tak tahu kau orang. Harap lagi baik. Pastikan ia lebih baik!

Ok. Entri ini celaru. Maaf. Aku memang ada masalah penyusunan ayat. Serius! Aku gagal dalam mengarang. Lebih-lebih lagi pada waktu pagi begini. Hahaha. Jadi kalau celaru, jangan baca. Senang. Betul? Hahaha.

Baiklah. Setakat ini mungkin. Nanti ada apa-apa akan aku sematkan penulisanku yang sangat celaru ini disini. Eh! Selamat berjumpa kembali minggu depan! Bila PTPTN masuk ya

Kalau sakit mata baca. Hahaha. Padan muka!

Wednesday, December 9, 2009

Kisah Kapitalis yang Menelan Globalisasi Ke Arah Wawasan yang Tegar


Dan seperti biasa, apa yang gua tulis tak ada kaitan pun dengan tajuk. Kali ni gua nak hebohkan pada dunia. Tentang sesuatu aktiviti.

Aktiviti ni tak ada kaitan pun dengan DOT, tak ada pun ahli DOT yang mengerah kudrat untuk event ni. Tapi gua tulis juga for the sake of art and for the sake of this blog. Ye ah, kalau gua tak tulis, sampai tahun depan pun gua tak yakin blog ni akan diupdate atau tak. Gua taknak blog ni berkubur sepertimana group FS mahupun group FB yang sudah nyawa-nyawa ikan tu. Well, at least not while I'm watching.

Well, gua mulakan dengan memperkenalkan MAKUM. MAKUM tu majlis kebudayaan universiti-universiti Malaysia. Gua rasa dengan nama pun lu dah tau apa kerja pertubuhan tu. Kalau tak tau tanya Fatin. Dia tau semua.

Tahun ni pelik sikit. Segala jenis aktiviti kebudayaan disatukan dalam 1 festival. Ibarat macam sukan SEA. Sumpah. Macam sukan SEA. Sebab yang menang akan ditentukan dengan bilangan pingat emas, perak, gangsa yang diorang dapat. Bayangkan join boria dan dapat pingat emas. Cool kan? Atau mereng? Entah ah bai...

Trivia untuk DOT. Boria akan menggunakan lagu yang sama seperti boria KDO dengan konsep yang turut sama. Cuma bezanya adalah dari segi tema. Tema kali ni 1Malaysia.

Nak tau pasal jadual klik [sini].

Maaf. Entry kali ni membosankan. Gua cuma taknak tengok blog bersawang. Itu ja. Jangan baca kalau tak suka.

Sekian. Nas yang tulis.

Saturday, November 28, 2009

The Beach Boys : PD Adventure

Seperti yang gua janjikan pada Rudy dan Abdul Mauritius...



p/s : let's rock!!

Thursday, November 12, 2009

Its Hard to Say Good Bye My Love

As our journey come to the conclusion for this part of the year, I reminisced those days that we're together, and those smile that you gave me.

.......mode BM semula........

Julai :

Summary :

Masa ni gua kat Parit lagi. Tapi telah dijemput oleh Ijan untuk pulang bagi menolong sedikit sebanyak dalam boria dan buat sedikit pengenalan dengan budak 1st year. Aku ingat 3 kali gua buat perjumpaan dengan budak 1st year, dan masing-masing gua berjumpa dengan orang yang berbeza. Masih ingat, Wann, Zayu, Ismeth, Ariff, KK dan Shiera gua just jumpa sekali je sepanjang 3 perjumpaan tersebut. Anehnya, mereka dah menjadi super rapat dengan gua sekarang.

Gua juga sempat meronggeng Alamanda dengan Wawa dan Leha waktu balik ni. Hahahaha, waktu ni ah Wann dapat modal nak ngata gua. Gua masih ingat.

Event of the Month :

Sudah tentu birthday Leha. Dari 100km lagi Ijan, Say O dan Wawa mesej gua, minta pendapat macam mana nak kenakan Leha. Gua bagi idea gua. Nak tau jadi ke tak? Nak tau apa perancangan dia? Tanya je Leha, Say O dan Wawa. Yang gua tau, gua frust tak ada kat situ.

Quote of the Month :

Ini dari Say O masa gua mesej dia suruh buat birthday Leha,

"Gila geli!!!"

DOT-ters of the Month :

Untuk bulan Julai gua rasa gua bagi kat Say O. Beliau sangat gigih dengan boria. Selalu kot mesej gua tanya semua ni bagai. Wawa dan Leha juga membantu, mereka dah natural dalam hal ni, tapi bila Say O buat benda macam ni, gua rasa sangat terharu. Kalau gua nak bagi naib johan, mungkin Wawa dan Leha kongsi tempat kedua.

Ogos :

Summary :

Masa ni pun gua kat Parit lagi. Tapi gua balik dalam kekerapan yang sangat tinggi sebab masa pertandingan dah dekat. Masa ni la semua benda nak jadi. Bulan ni rasanya penuh dengan segalanya. Gelak tawa dan tangis sedih. Bulan ni juga mencatatkan bulatan paling lama dalam sejarah DOT, yakni sampai pukul 5 pagi. Dan semua orang pun tahu apa yang terjadi dalam bulatan tu kan? Tak perlu ah gua elaborate.

Bulan ni juga mencatatkan kemenangan DOT dalam boria. Gua tak ambil port sangat sebab bagi gua menang kalah semua tu gua dah biasa. Oh, gua juga sempat balik lagi dan menganjurkan majlis buka puasa bersama budak-budak DOT. Sori, gua tak ingat siapa yang hadir, yang gua tau, Leha, Wawa, Say O, Kejut Rangers, Zayu dan Shiera.

Event of the Month :

Semua orang mesti fikir gua akan tulis kemenangan boria. Tapi bagi gua pengalaman yang paling gua hargai masa bulan ni adalah bulatan yang sampai pukul 5 tu. Sebab apa? Sebab dalam bulatan tu semua orang ikhlas, semua orang cakap dari hati.

What are family for if we can't say from our heart?

Quote of the Month :

Ini dari Leha masa bulatan yang lama tu,

"Saya sayang DOT!"

Ini dari KK masa dia ngadu kat Leha,

"Saya tak nak bagi tau abg Nas sebab saya takut dengan dia"

DOT-ters of the Month :

Bulan ni gua bagi Leha. Sebab masa gua bagi dia tanggungan pegang sketsa, gua tak pernah bajet dia akan menerima tekanan macam yang dia rasa. Jadi respon dia pada malam tu yang menyebabkan penukaran pelakon, gua tak akan salahkan dia. Tribute untuk dia sebab dia buat sendiri sketsa dan frankly on the 17th the 3 of them look like the enjoyed themselves together on the stage.

September :

Summary :

Masa ni gua dah balik UKM. Dan masa ni juga segala aktiviti DOT telah dibekukan buat sementara disebabkan bulan puasa. Hanya ada beberapa aktiviti buka puasa beramai-ramai di kafe KDO, Mines dan sebagainya.

Walaupun puasa, ukhuwwah di kalangan DOTters masih terjaga.

Event of the Month :

Disebabkan ada buka puasa beramai-ramai je, maka peristiwa paling best adalah sesi buka puasa di Mines. Ini kali pertama keluar bersama adik 1st year, masa tu hanya ada Wann dan KK saja. Nasib diorang la, teruk juga dingutuk oleh gua dan rakan-rakan masa di sana. All in all, we have fun, aint we??

Quote of the Month :

Ini dari KK,

"Bowling adalah permainan paling membosankan!"

DOT-ters of the Month :

Bulan ni gua tak tau nak bagi kat siapa. Tapi rasannya mungkin Fatin. Walaupun dia sibuk dengan hal dia, tiap-tiap hari ada je dia ajak untuk buka puasa dan sahur bersama. Walaupun kadang-kala ajak je, jasad dia tak ada. Papepun tribute untuk beliau.

Oktober :

Summary :

Bulan ni ada pertandingan Drama BI, so budak-budak ni agak sibuk dalam seminggu untuk menyiapkan diri bagi pertandingan ni. Ikut stail gua, even last minit pun kena tukar-tukar lagi, sekarang rasanya budak-budak ni dah tau dah kot.

Menang nombor 2 walaupun ramai yang rasa patut dapt lebih dari tu, tapi macam biasa gua rilek jer. Lepas menang pergi celebrate di KFC Kajang, ada orang ngorat Zayu masa tu. Bulan ni juga the Beach Boys pergi PD untuk survey tempat Family Day DOT yang tah bila la nak buat. Tak kisah la, kami mampu buat sesetengah orang dengki masa tu.

Event of the Month :

Gua rasa Drama BI sebab itu la last program kita bersama. Macam-macam yang dilalui dalam masa seminggu. Gua pun sekejap emo, sekejap tak tapi gua cool je kan masa latihan. Korang still sayang gua kan? Hahahaha, gua tau gua nombor 2 di belakang Say O.

Quote of the Month :

Ini dari Ariff masa post mortem,

"Saya ingat ni production last saya dengan DOT, tapi bila dah masuk stage, rasa puas pula."

DOT-ters of the Month :

Bulan ni seriyes gua tak tau nak bagi siapa. Mungkin antara Ismeth dan Wann. Kalau dapat point, mungkin Wann melebihi Ismeth dalam 0.5 mata. Sebab? Sebab lakonan diorang. Gua ngaku lakonan diorang memang lemah, tapi kesungguhan diorang untuk berlatih itu gua hargai. Wann mungkin lebih sebab dia berjaya organise produksi dalam erti kata kuku besi namun berjaya menambat hati semua.

.......mode seriyes........

4 bulan dengan korang, rasanya macam-macam dah yang gua dah lalui. Pahit manis. Macam-macam peribadi dah yang gua nampak kat korang. Gua dah jadi macam abang, that's i cannot denied, and a friend at the same time. Thanks for being my part of a family in a place I know nobody.

So gua nak tanya, dah serik ke? Next sem nak join lagi?

Friday, November 6, 2009

Karangan Exam SPM

*Para pelajar boleh mula menjawab sekarang*

Soalan 1 Masalah dan Alasan yang entah munasabah ke tak

Gua tau tulisan kali ni panjang, tapi apa gua kisah? Gua tulis juga, korang baca ke tak sama je kalau gua tulis pendek pun.

Sudah lama gua menantikan shout box atau komen yang sudah berkulat itu untuk didatangi organisma tertentu. Akhirnya doa gua termakbul. Walau komen masih berkulat, namun shout box akhirnya diziarah oleh teman lama.

Terima kasih untuk Cik Azwan Afzan kerna menyedarkan gua yang blog ni dah lama sangat tak berusik. Selaku manusia yang tegar dengan alasan, gua dah menyediakan beberapa bentuk alasan untuk menghindarkan diri gua dari dituduh sebagai pemalas.

1. Gua ada blog gua sendiri. Seperti kata pepatah, "kera di rumah disusukan, anak di rumah mati kebuluran", maka adalah tidak wajar bagi gua melupakan blog gua. Kerna tanpa blog gua, gua takkan feymes, dan ramai lah awek-awek yang tak kenal gua. Ummi ada ajar kat gua, walau sejauh mana pun lu pergi, kedai wantan yang asli hanya di Kajang. Berlandaskan pegangan hidup itulah gua terpaksa melebihkan blog gua dalam setiap urusan.

2. Sila lihat kanan. Kalau nampak, maka anda berada di laluan yang betul. Kalau tak nampak, harap maaf. Font tersebut tak dapat dibesarkan sama saiz dengan Ismeth. Sila lihat, ada 8 nama yang boleh contribute entry pada DOT. Maka disebabkan itu, gua merasakan ada wajarnya setiap individu mengambil langkah drastik untuk menulis dalam blog. Dan barangsiapa yang merasakan mau menulis, sila bagi emel pada saya. Ingat, minta anda jadi penulis yang selanjar atau dalam bahasa Melayu purbanya, continous. Sila jangan tulis sekali dan hilang selepas itu. Seperti kata pepatah, seperti biskut chipsmore.

3. Tiada orang mau baca. Gua tulis la apa pun, ada orang baca tak? Ya, ada orang yang sama. Osama (orang yang sama, gua malas nak tulis panjang-panjang) itu pasti kenal siapa diri mereka. Jadi, kadangkala gua menulis kalau Osama tak suka, macam mana? Kesian gua, jadi berbalik pada no 2. Anda juga perlu menulis untuk memuaskan Osama. Dan harapnya semoga janganlah asyik Osama saja yang membuka blog ni. Tak ada motivasi untuk menulis kalau tak ada yang membaca. Lain ah kalau setiap tulisan akan diberikan pakej ais krim koneto di dalam tren.

Maka kesimpulannya gua bukan taknak update, tapi terlalu banyak kekangan yang melarang gua dari update. So bila gua tak update anak-anak ikan gua yang dah tertulis nama di sebelah kanan tu, tolong la update. Gua bukan suruh lu buat nota kuliah, gua suruh lu tulis atau taip. Ke nak gua ajar? Kalau nak, nanti gua ajar, gua buka kelas untuk perempuan saja.

...................................

Soalan 2 Konsep baru DOT

Selama ini gua yang menulis, gua tau, korang pun tau, jadi jangan buat-buat tak tau mahupun serba tau. Jadi ini adalah cadangan gua.

1. Sekali lagi gua nak buka. Sapa yang nak menulis sila bagi emel kat gua. Gua cadangkan yang ada jawatan sila menulis di sini. Ini boleh memupuk sahsiah diri yang tinggi di kalangan masyarakat, justeru konsep 1Malaysia jua boleh diaplikasikan dalam setiap tulisan yang memaparkan gaya bahasa yang penuh dengan unsur-unsur tatabahasa yang tak mengenal erti putus asa. Jadi, tulis la beb, gua malas nak hujah panjang-panjang.

2. Apa genre yang korang nak ditulis di sini? Review movie, teater, game? Cerpendek yang mengusik sepertimana gua pernah buat? Review makanan? Kajian mengenai pola ukur lilit pinggang budak DOT? Download movie, software? Apa saja yang korang nak, sila tulis di shout box. Gua akan usahakan untuk menulis kalau gua tau. Kalau gua tak tau anak-anak ikan gua mungkin boleh membantu gua.

Gua harap dengan konsep baru ni, lagi ramai yang akan membaca blog DOT ni. Ingat, blog ini bukan gua buat untuk download nota kuliah. Gua buat untuk kita semua berjimba bersama sebagai satu keluarga. Gua tak nak tengok blog ni mati seperti mana Group Friendster kita. Tapi ini semua terpulang pada setiap individu.

(Lebih dari 180 patah perkataan, gua malas kira)

*Masa menjawab tinggal lagi 15 minit, para pelajar tidak dibenarkan keluar dari dewan peperiksaan sehingga masa tamat.*

Wednesday, October 28, 2009

DOT's Birthday Bash!!

Cakap banyak pun tak guna, ini antara foto yang ada.

____________________________________________________________


Ini pemangkin segalanya. Start dengan majlis Roy, semua orang pun nak disambut birthday. Tiada yang special sangat tentang birthday Roy. Hasil kolaborasi semua budak KEJUT. Ramai yang tak tau, termasuklah birthday boy sendiri.

____________________________________________________________


Ini birthday yang paling ramai disambut. 5 orang sekaligus. Tapi yang datang hanya 3 saja. Tak kisah la. Malam tu, aku puas mengenakan Ismeth. Puas ngata Ismeth. Daia pun terkena. Sentap kata beliau. Huh, aku suka. Aku suka menyentapkan orang.

____________________________________________________________

Alamak, birthday ni aku tak ada. Tapi katanya legasi tangisan itu berjaya diteruskan oleh Say O dan rakan-rakan. Aku tau, tahap ketahanan Ayu. Maaf Ayu, kalau aku ada pasti kau kena lebih teruk. Hahahahaha...

____________________________________________________________

Orang yang paling sibuk apabila birthday orang. Dan bila birthday dia, orang langsung tak sibuk. Tak peduli dan tak kisah. Tak ada gimik pun birthday dia, hanya dengan melengahkan sambutan dah cukup. Kesian Say O, semua orang sayang kau beb. Hahahaha

____________________________________________________________


Ini antara sambutan yang jadi gimiknya. Kerjasama memang kukuh pada sambutan ini. Kredit tu Opah. Aku tak expect langsung dia akan nangis. Barangkali tangisan kegembiraan untuk jodoh beliau. Birthday boy sendiri terdiam pada malam tu. Kredit juga untuk Leha dan Zai, menjadi penghasut tegar. Aku pun tak tau nak buat apa waktu tu.

____________________________________________________________

The most anticipated event of the year! Malangnya langsung tak jadi. Aku 100km away pada masa tu. Tapi idea-idea untuk mengenakan Leha dah lama aku curahkan hasil brainstorming dengan rumet dia. Malangnya Say O gagal meyakinkan Ummi kita. Its okay, there's always be next year.

____________________________________________________________

Sambutan paling best. Menjadi ikon sehingga ke hari ini. Siapa boleh lupa tangisan kad bank? Siapa boleh lupa kejayaan Zai mencilok laptop budak ni? Siapa boleh lupa budak tu menangis di depan abang burger? Terbaik ah!!


p/s : birthday Ijan juga disambut, tapi malangnya aku gagal mencari soft copy. sebenarnya orang lain juga kami nak sambut birthday, tapi malangnya banyak kekangan, birthday Palie masa exam, Huzei pun sama. ada yang menyambut masa cuti. tapi jangan isau, kenangan itu yang abadi.

Monday, October 26, 2009

GG (bukan Gosip Girl, tapi Gadis Garang)

Sekarang sudah minggu exam, barangkali ini dapat menghiburkan hati yang lara.



p/s : cuba mencari lagu tamparan lelaki, barangkali lebih sesuai. tapi tak ada. maaf, fatin.

Sunday, October 25, 2009

Kenapa Ummi Gaduh Dengan En. Marzuki?

Low video quality.



p/s: good luck untuk dot-ters yang bakal menduduki alam peperiksaan. selamat exam pertama untuk adik-adik tahun pertama!

Tuesday, October 20, 2009

Mangsa Ragut yang Berterima Kasih


Jahat!!!!
Mereka dah meragut secebis daging dalam dada ini!

Jahat!!

Tapi...

Terima kasih.

p/s : jua untuk mereka yang tiada dalam foto. hari rabu mau nonton papadom? savvy?

Thursday, October 15, 2009

Cerita Cinta

Hari ini hari Khamis, sekian. Ada aku kisah?



P/S : Bercita-cita tinggi mau pergi PD.

Sunday, October 11, 2009

Pergi Bukan untuk Suka-suka

Semalam 10.10.09. Tiada yang spesel. Hanya hari yang biasa. Tapi semalam hari minggu. Semua DOT-ters pun bercuti. Ada yang pergi open house, buat projek sprinkler, hantar assignment ko-k dan melengkapkan puasa 6.



Tapi.

Tapi ada juga DOT-ters yang masih perlu bekerja. Hanya bertiga. Nasib baik la mereka kacak. Jadi tak kisah la mereka bekerja. Mereka bekerja dalam kacak.



Sebelum ke LI, ada la suara-suara comel menyurakan nak ke PD. Tapi sampai ke sudah laut PD pun tak pernah cecah. Jadi, selaku jejaka yang kacak, nak tak nak kami terpaksa memikul perihal ini ke bahu sendiri. Kami ke PD untuk melihat lokasi strategik bagi aktiviti lagha yang boleh dilakukan oleh semua DOT-ters.

Janji pukul 9 pagi nak gerak. Namun seorang ja berjaya bangun pada jam itu. Itu pun sempat main Farmville lagi. Sudah pukul 10 baru terhegeh-hegeh ke kafe. Sempat lagi nak meneguk teh tarik gelas. Tolak masa ke bank dan masa drebar yang mengisi minyak yang lama tahap infiniti itu, kami bertolak pada jam 11 pagi.

Sampai jam 12.

oleh sebab tidak membawa losyen, kami tidak mandi kerna bimbang akan dikutuk akibat sunburn. Jadi kami pun pergi la survey beberapa hotel dan resort. *hanya 1 hotel ja receptionist gadis lawa, yang lain semua lelaki perut boroi*



Memang mencabar la, walaupun kami kacak, kami sering dipandang sinis dengan pandangan "Muka dah ada, duit ada ke?". Tapi kami tak kisah, kami maintain kacak.

Semasa dalam perjalanan nak survey seorang peraih undi sempat mengangkat 1 banner yang menarik pada kami.

"Hon jika anda PAS"

Nak tau kami undi atau tau? Emm, itu cerita lain.

Dah puas survey, maka kami pun mandi. Tak lama pun kami mandi. 2 jam saja. Naik pun sebab kaki dah luka terpijak batu.

Malamnya kami sempat lagi pergi makan ikan siakap 3 rasa. Nak cakap ke sedap ke tak? Tak payah cakap la. Yang penting semua habis.



Tak sampai 12 jam kami di PD. Macam-macam yang kami rasa. Puas dan seronok itu sudah tentu. Penat pun dicampur adukkan sekali. Namun kami buat ini untuk kita semua. Anda semua mau pergi atau tidak, itu terpulang.



Tapi selaku semua budak final year, aku sarankan kamu pergi. Dah lama tak berjimba dengan kamu semua. Adik-adik mungkin ada peluang lain, tapi marilah berjimba bersama kami. Itu aku sarankan.

Sekali lagi. Mau pergi atau tidak, itu terpulang. Ini negara demokrasi, apatah lagi aku memang tidak berbakat untuk menjadi diktator. Jadi buatlah keputusan sendiri. Kamu sudah besar. Bila mau pergi, itu terpulang.

Aku, Palie dan Ijan sudah rasa. Memang gembira berjimba bersama. Sangat gembira. Apatah lagi dengan sahabat yang dah dianggap seperti keluarga.

Kami sudah rasa bersama. Jadi kami pun mau rasa perasaan ini bersama anda.





Jadi, nak pergi PD?

Thursday, October 8, 2009

Aku bukan Mr Bean...

Life is all about choices.
(Sangat suka gambar ni, banyak maksud tersirat.)

Membayangkan juga watak Izayu dipegang oleh Rayn, mahupun Say O. Pasti impak 'ever' itu lain kan? Komen anda?

Orang cakap dah lepas tu biarlah lepas, jangan dikenang jugak. Tapi aku bukan ada penyakit hilang ingatan, lupa diri mahupun demam kura-kura, jadi mustahil aku tak akan ingat program yang baru saja melabuhkan tirai 3 minggu lepas. *dendam dengan Abou Diaby yang menjaringkan gol sendiri pun tak terubat lagi* Lagipun aku baru ja tengok video drama, sah-sah masih ingat dan takkan lupa.

Seperti yang telah sedia maklum, mana yang tak tau tu agaknya bertapa dalam gua atau tengan mengorat anak gadis depan Metro, pertandingan ini telah dimenangi oleh TEKAD, diikuti oleh DOT dan PERSADA. Manakala Kajai dan KIY melengkapi pasukan 5 teratas ranking FIFA.

Jadi ini adalah kali pertama DOT jatuh dari nombor 1 sepanjang pertandingan tahun ini termasuk Anugerah Ibu Mithali Maal Hijrah yang dimenangi saudara Leha. Bagi yang menulis, ini bukan satu bentuk kegagalan. Berlatih selama seminggu boleh dapat nombor 2, bayangkan jika punya masa dan kos yang cukup. Seperti kata pepatah, 'Sedangkan Fatin pun boleh kuruskan badan'.

Mengenai kesalahan ketara yang telah dibincangkan ; suara, lontar-lontar props, laptop tak charge, atok lupa skrip ; minta jangan diulang dalam program yang akan datang. Seperti kata Say O, jika buat lagi sila terjun sungai dan meninggalkan segala bentuk wang ringgit pada saya.

Tak perlu gebang panjang. Sila lihat foto galeri.



Mari terbang bersama saya, Ismeth tidak dijemput.

Disko Wanita muslim. Kurma disediakan untuk pakej berbuka puasa. Bulan Oktober adalah bulan muzik Raihan.

Tukang sapu sampah paling kacak dalam dunia. Sekian.

Maaf. Foto galeri tak banyak kerna ia dicilok dari rakan saya punya Facebook.

Saya harap kamu seronok. Sebab saya seronok. Maaf kalau skrip ini tidak disukai oleh kamu. Tapi genre ini adalah genre kegemaran saya, impian saya dari kecil lagi untuk mementaskan karya bergenre ini.

Teruskan bersama DOT. Oh, sangat merindui penglibatan UMI.

Sekian. Harap Maklum.

Sunday, September 27, 2009

Salam Aidilfitri



Cukup ke memohon ampun hanya setahun sekali?

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Thursday, September 17, 2009

Aidilfitri Tahun Ini !?

Kalau suatu post dari aku, pasti akan penuh dengan kutukan dan kata-kata sinis yang komedi. Eish, korang ni, ingat aku ni jahat sangat ke?

Pagi ni bermula dengan normal, bangun nak balik. Terima panggilan. Kawan aku ajak aku balik naik kete esok, tiket beri pada member. Dan aku masih belum balik. Normal.

Ismeth pula, semalam lagi dah fly ke Taiping. Bajet sangat comel menggedik memberitahu Leha di dalam foto komen Facebook 'I'm home'. Tak tau la comel atau tak, tapi rasanya memang jelas Ismeth bahagia di kampung halaman.

Roy, Zul, Hazal, Aida Najwa, Say O sudah pun menyusun langkah. Yang lain macam Wann, Izayu, KK, bakal menyusul hari ini. Maka tinggal lagi Bilik Kebud, berhabuk untuk seminggu.

Sayup-sayup terdengar pula alunan lagu Aisyah, Pulanglah, di telinga. Erm, memanggil dan menyeru kepulangan semua.

Kan? Kalau dah Hari Raya semua pun akan balik. Semua pun mesti balik. Yang menanti di rumah pastinya bukan setakat kuih-kuih raya, baju berwarna-warni. Tapi mungkin lebih dari itu. Yang menanti di rumah adalah sebuah keluarga.

Untuk DOT-ters, selamat bergembira bersama ahli keluarga anda. Pulang nanti pulanglah dengan nafas baru, jiwa baru.

Salam Aidilfitri dari DOT. Terima Kasih sanggup menjadikan DOT sebagai family kedua sepanjang anda di sini.

Monday, September 7, 2009

Mari Berlibur!!



Oh, saja tiba-tiba terkenang zaman persekolahan di Kedah. Masih ingat Say O, Ilya, Palie? Bersengkang mata menyambut ketibaan SPM di sekolah masing-masing? Ini untuk ingatan.

Thursday, September 3, 2009

Kisah Ismeth : Mari Balik Raya!

(Sempena Bulan Ramadan, pihak DOT Production House telah menghentikan sejenak proses pembikinan video-video individu DOT-ters. Sebagai ganti, pihak DOT Production House akan membawakan cerpen terpilih bagi DOT-ters yang terpilih. Jadi, sila enjoy!!)

Tuutt... Tuttt.... (Bunyi talifon)

"Ye, Assalamualaikum. Pusat Pecah Lemak Kajang. Ismeth di talian, boleh saya tau siapa di sana? Oh, mak... Ye, Selamat Berpuasa Mak. Insya Allah. Semua sihat di kampung? Tahun ni? Erm, entah la mak, tiket bas semua dah habis. Even tiket kapal selam pun dah kena booking. Kereta BMW Ismeth kan still kat kedai pajak lagi. Tengok la camne. Kalau ada rezki Ismeth balik la. Insya Allah. Kirim salam sama Umi Leha ye mak. Lama tak jumpa dia. Perut dah macam Ismeth dah pe sekarang ni. Waalaikumusalam. Muah2."

Begitulah Ismeth, seorang usahawan terkenal. Komited dengan tugas tapi tak pernah gagal bermanja-manja dengan ibunya sendiri. Siapa tak kenal Ismeth, usahawan pecah lemak yang terkenal hingga ke Tokyo.

Namun tahun ini Ismeth mengalami kedukaan. Sudahlah bisnesnya semakin merudum akibat produk wantan kurang lemak dari syarikat Taipei itu mengurangkan perut-perut buncit di Malaysia, tiket balik raya pula sudah habis.

Ismeth buntu. Memandang siling. Alangkah bagusnya kalau boleh naik Air Asia. Tapi nama beliau telah di blacklist. Alasan? Suka membawa barangan haram. Alah, bukan banyak mercun dan bahan letupan yang ingin dibawa balik ke kampung. Barangkali mereka dengki denganku, carut Ismeth dalam hati.

Kini Ismeth buntu. Ismeth perlu bertemu dengan tunang di kampung. Kalau tak tunang beliau nak cari lain.

Ketika itu Ismeth terpandang iklan TV. Suatu iklan yang menaikkan semangatnya.

"Tarian zapin pusaka lama,
Joget dan canggung juga sama,
Di mata dunia membawa nama,
Tarian tradisi itu yang pertama!

Anda pandai menari kuda kepang, joget mahupun zapin? Anda comel? Jika ya, datanglah ke Ujibakat Tari Raya di Sri Pentas! Hadiah menarik menanti anda. Hadiah berupa tiket bas pergi balik ke mana-mana destinasi sempena Hari Raya tahun ini!"

Ismeth tersenyum keseorangan. Dalam hati dia bertanya, tarian boria pun leh ke?


Ibu Ismeth yang menangis menanti kepulangan Ismeth. (Ilustrasi penulis ; Gambar sekadar hiasan)
....................................................................................................


Adakah Ismeth berjaya pulang ke kampung?? Anda yang tentukan!!

Laporan Kuih Terkini...siri 1

Tarikh: Sepanjang bulan Ramadhan 1430H/2009
Masa: Waktu sahur
Tempat: Sekitar KDO

Saya, pemberita dari D.O.T. TV telah membuat beberapa survey ke atas penduduk2 ceria Kampung Dato' Onn (KDO)...mengenai kuih2 raya yang menjadi kegemaran masyarakat setempat bersempena nak menjelangnya raya tidak lama lagi...

Mari kita dengar jawapan mereka...

D.O.T TV: Assalamualaikum Ustaz...alang2 nak dekat raya, kami ingin tahu apakah kuih raya yg menjadi kegemaran Ustaz.
Ustaz Amir: Waalaikummusalam...minta maaf encik...saya nak cepat ni...dah xtahan...nak ke tandas...nak kecink...

Ustaz itu sambil mengigil memegang bhgn.....pantas berlari2 anak dan hilang dari pndgn mata.

Kak Leha: KUIH?!...wantan....
D.O.T TV: minta maaf kak...saya nak tahu kuih raya kegemaran...bukannye...
terus memotong...
Kak Leha: Peduli apa saya...raya x raya...saya nak makan wantan gak...

A.Naz: Saya cuma makan kuih raya yang diimport khas dari Paris(dlm loghat Parit)
D.O.T TV: EH?! kenapa bekas kuih tulis made in Paris tapi isi dalam macam kuih tempatan dari Nepal....?

Wann: Kuih raya beli je...tu pun dari Alamanda...xpayah susah2 nak kena buat...

Ismeth: Saya xkisah kuih raya apa pun, asalkan lepas makan saya nak menari...huahuahua...
berlalu pergi sambil menari rancak mengikut irama dari mulutnya sendiri...

Iskandar: ketupat lepat...
D.O.T TV: kuih raya encik...bukan makanan tradisi...
Iskandar: Owh...apa kuih raya yang ada kat rumah orang...kuih tu la je la yg saya makan...

Roy: Saya cuma makan kuih yg pengetua support...apa kuih raya yg dia suka saya suka.

Izayu: Saya suka kuih yang besar...colourful...senang nak gigit...

Hazal: Kuih Bangkit...
D.O.T TV: ........

KK: Kuih yg colour pink ada x? kalo boleh saya nak makan kuih colour pink khas dari Korea...

Oja: Aaa....hah....Bank Islam kat mana? saya nak keluarkan duit dulu...lepas tu nak keluar jalan2...nak tengok kuih raya apa yg ada...
D.O.T TV: .....(menggeleng2kan kepala dan kemudiannya menunjukkan arah ke Bank Islam b'dekatan)

Yana: EH?! Saya masuk TV ke ni? Hi...mak...abah...(melambai2kan tangan ke arah kamera)...aaa...saya nak tujukan...ucapan Hari Raya ini kepada mak...abah...
kemudian dengan t'sengih2 terus berlari dengan penuh keterujaan balik ke rumah...

Daia: Saya suka kuih tempeyek...lupakan yg lain....

Alia:
Kuih?!...Saya makan buah je...xmakan kuih2 raya ni...
(di tangan beliau terdapat sebaldi buah)
D.O.T TV: xkan la xmakan kuih langsung kot...time2 raya lepas2...
Alia: xpaham ke orang cakap? Saya kata saya xmakan...xmakan la...(terus menghayunkan tangannya ke arah pemberita....)
D.O.T TV: (Gedebuk...)...ADDUUSSHH...!!!

Zai: alang2 encik tanya saya pasal kiuh...apakata encik beli kuih raya saya ni...buat khas daripada buah gedik di belakang rumah saya...(dengan gaya gedik)

Arif: (sambil tersengih2 & terkinja2...) kuih raya ke?...aa...mak saya suka kiuh samprit...saya pun suka kuih samprit la...

tiba2 lalu sepasang warga emas...
D.O.T TV: Tok...Nek...cucu tumpang tanye...(soklan yg sama seperti yg lain)
Opah: (sambil tangannya memuntal2 daun sireh untuk dibuat bersahur)...raya2 ni nenek mesti terkenangkan arwah abang nenek...(lalu menangis teresak2)...
Tok Wan: sabar la ye yang...(mengurut2 belakang warga emas yang pertama untuk menenangkan beliau)




Wednesday, September 2, 2009

Kisah Baju Raya

Oh, semua orang pasti sudah merancang warna baju raya dan fesyen baju raya untuk dipakai pada sesi raya tahun ini bukan? Dengan kerjasama Jabatan Sains Negara, saya telah membuat kajian tentang baju raya yang sesuai dipakai oleh semua warga DOT-ters.

Say O : Baju raya saiz S. Bkn nak pakai, nak sambung dengan yang tahun lepas punya. Yang tahun lepas dah tak padan.
Palie : Baju melayu putih dengan kain kapan untuk cover bahagian yang singkat.
Aliaa : Baju kurung tahan lasak untuk mengelakkan koyak di bahagian ketiak ketika aksi ganas beliau.
Wann : Baju beli dari Alamanda masa nonton midnite.
Izayu : Baju yang tak boleh terkoyak jika tergigit.
Ismeth : Baju labuh, senang untuk menari.
Fatin : Baju apa pun takpa, janji lagi kecil dari tahun lepas.
Amir : Sehelai baju, 2 seluar. Takut terkecing!
Roy : Baju sponsor pengetua.
Zai : Baju corak buah-buahan.
Aida Najwa : Baju Kiki Lala.
Opah : Kebaya nyonya versi Kesultanan Melayu Melaka.
KK : Baju apa pun takpe, janji warna pink dan import dari Korea.
Ilya : Baju banyak poket, senang merembat juadah di rumah yang dilawati.
Oja : Aaaaa~~ Baju apa pun takpe la Oja.
Paan : Baju cerah.
Yana : Tak payah beli baju. Ko duduk je rumah melalak lagu raya.

Kajian setakat ini saja. Yang lain sila beli baju Melayu dan baju kurung biasa. Hanya golongan di atas saja memerlukan tempahan awal dari tukang jahit yang sanggup.

Wednesday, August 26, 2009

2 atau 8? Jangan Tertipu!!

Pesanan Khidmat Masyarakat ini dibawakan khas oleh DOT.


Diingatkan pada yang membaca. Sekarang satu sindiket semakin berleluasa di PC Fair serata Malaysia.

Pernahkah anda pergi ke PC Fair dengan rasa yakin diri? Mau membeli thumbdive 8G yang boleh mengisi pelbagai jenis benda-benda lagho serta video Spontan yang didownload dari Youtube? Pernahkah?

Jika pernah, sila hati-hati! Anda mungkin mangsa sindiket yang kian berleluasa!

Oh, barangkali ada yang tertanya-tanya apakah sindiket yang diperkatakan. Sindiket yang diperkatakan adalah sindiket yang menggunakan modus operandi menipu pelanggan di PC Fair dengan menjual thumbdrive 2G dengan nilai thumbdrive 8G.

Rasa seperti tidak logik? Rasa seperti anda takkan tertipu? Berikut adalah sesi luahan rasa salah seorang yang telah manjadi mangsa sindiket tersebut.

" Saya pergi petang tu dengan kawan dan seorang lelaki yang kacak untuk membeli thumbdrive 8G dan printer. Oleh sebab dah nak habis PC Fair, saya pun cuba minta murah harga thumbdrive tu. Tapi tak dapat pun. Dan bila balik, baru saya sedar yang sebenarnya saya dapat thumbdrive 2G je. Macam mana tak sedar pun tak tau, padahal dah tertulis depan-depan dah"

Bisik gadis yang hanya mahu dikenali sebagai A sambil teresak-esak menangis.

Pastikan anda tidak menjadi mangsa sindiket tersebut! Katakan tidak pada thumbdrive 2G yang bernilai seperti 8G!

Berikut adalah imej yang dilihat oleh A. Hati-hati jika anda mendapat thumbdrive seperti imej di bawah.


8G yang besar tu tipu je. Sila lihat pada perkataan yang telah dibulatkan. Itu baru nilai yang asli.

Jauhi sindiket ini. Pastikan anda tidak tertipu! Katakan TAK NAK!!

P/S : Merindui saat-saat merapu bersama kamu semua. Biarlah. Hanya lagi 3 hari.

Friday, August 21, 2009

Bukak Posa Oii!!


Ramadhan Menjelma....





Esok nak posa dah woi....ramai yang nak balik umah nak bebukak posa ngan family. Ada gak yang nak balik tapi cam tak bebaloi ja. Ada yang x sabar nak tunggu posa untuk kuruskan badan.Ada yang bla3...

Ok la, pendek cerita, jom kita ahli2 dot berbukak posa skali esok. Tempatnya kat bilik keramat kita, bilik kebud. Plan dia camni, setiap sorang bawak nasi putih sendiri. Sapa nak bawak nasi 2 3 pinggang( kata wawa) ka suka ati la (pada ismeth dan leha). Lauknya akan disetel oleh Mr. Nazrin a.k.a Nepal dan juga Mr. Pali. Air? ada.. tong air ijan ada lagi. kordial pun ada lgi. tapi kena tambah air gula kot. nak bagi sedap kan3? Ais boleh beli kat kafe. Sapa2 yang nak bawak lauk extra (skali lagi pada ismeth ngan leha), amat digalakkan dan huluq2la pada yang len noh..



Tu la apa yang aku nak tuliskan. Sapa yang balik umah tu takpa, selamat berbuka bersama keluarga. Yang len2 tu, reply cepat2 ye. Nak tau berapa ramai yang ada esok.

Ok, nak g tarawikh ni. bye