Saturday, July 31, 2010

Siri Bercakap dengan KK (pt 2.0)

Lokasi : Kedai makan di Melaka
Tarikh : 28 Jun 2010
Masa : 10.00 malam

Situasi : Fatin telah menghabiskan separuh nasi goreng USA yang telah diorder.

KK : Kak Fatin tak habis ke nasi tu? (jeling nasi)

Fin.

Thursday, July 29, 2010

Siri Bercakap dengan Leha

Lokasi : Al-Fareez Seksyen 15
Masa : 2.00 pagi
Situasi : Sembang kosong mahasiswa/i

Gua : Leha, nanti kalau anney kat sini masuk meminang ang macam mana?
Leha : Saya cakap la saya dah ada anak dua.
Gua : Kalau ________ yang datang meminang?
Leha : (angguk)

p/s : nama terpaksa gua kosongkan atas sebab-sebab hakcipta. kalau tak percaya lu boleh tanya zul dengan palie.

Fin.

Wednesday, July 28, 2010

JalanG Belakang Bukit Bintang

Ini bukan review yang amat. Sekadar apa yang aku faham berkenaan teater berkenaan.

Premis JalanG Belakang Bukit Bintang sangat mudah. Simpel kata omputih. Kalau awak tengok, mesti awak faham apa yang ingin disampaikan. Dengar tajuk sendiri anda pasti faham bukan? Ya. Kisah hidup manusia yang pelbagai di Jalan Bukit Bintang.

Simpel. Tapi penyampaian agak menarik untuk dibincangkan.

Teater dimulakan dengan 7 orang pelakon saling duduk di 7 kerusi berbeza. "Aku pilih yang ni" setelah duduk di kerusi pertama, "Yang ni kot" setelah duduk di kerusi 2. Fahaman saya, kerusi adalah pilihan hidup. Kita memilih tapi kadang kala kita ragu-ragu dalam pilihan kita. Dan selalu saja dalam hidup kita boleh berubah seperti implikasi pelakon yang sering bertukar kerusi.

Premis Bukit Bintang dipilih adalah semata-semata (seperti penjelasan Fatin) adalah untuk menggambarkan kehidupan di kota yang indah khabar dari rupa.

Apa yang mengagumkan saya di dalam pementasan ini adalah stamina pelakon. Walaupun perlu melakonkan korus dan bermain pelbagai watak yang berbeza, tiada hilang fokus yang ketara di kalangan pelakon.

Konsep surealis yang ditunjukkan dapat dibaca oleh khalayak sama ada khalayak teater ataupun tidak.

Bagi saya ia adalah pementasan teater yang bagus dari segi lakonan. Mungkin dari segi skrip terdapat beberapa kelemahan yang ketara. Namun disebabkan pementasan berada di atas konsep surealis, maka kelemahan itu dapat ditutup dengan sinografi yang menarik.

Yang lebih menambat jiwa saya, kehebatan pelakon yang mampu melakonkan pelbagai watak dengan efisien dan menarik menjadikan saya ternanti-nanti apa pula yang akan dilakonkan oleh cik/encik ini selepas ini.

Pengakhiran cerita yang membawa kepada kegembiraan watak Zahra membuktikan juga hidup di kota tidak semuanya celaka.

Satu-satu perkara yang saya rasa agak anti klimaks adalah cara pengarah menamatkan teater. Setelah bermula dengan cara yang menarik, saya menantikan pengakhiran yang agak menambat, mungkin dengan korus atau gerak. Tapi saya hampa.

Ini pandangan ringkas saya. Seorang amatur dalam dunia teater.

(JalanG Belakang Bukit Bintang. Saya terfikir, jika ditulis begini Jalang belakang Bukit Bintang. Bukankah ia simbolik kepada watak Zahra yang Jalang dan sekarang sedang mencari rezeki di Bukit Bintang. But then again, semua karakter yang ditonjolkan di sini ada sifat jalangnya.)

Fin.

Quote 5

"minum ribena mata akan bercahaya"
- Izan, 6.15 pm, 28 Julai 2010 -

Monday, July 26, 2010

JalanG Belakang Bukit Bintang.

Bila : Sabtu - Ahad
Pukul : 8.30 malam
Kat : Stor DBP

Tak tahu mana stor DBP? Sila google. Atau jangan mesej aku. CALL!

Ini persembahan teater surealis. Kenapa? Cek sini. Allright, pada yang sebenarnya aku kelam-kabut tengok teater ni. Mungkin sebab mood teater telah berkurangan dalam diri. Semenjak dah lama tak menceburkan diri dalam dunia itu. Jadi, aku ambil masa sikit nak faham apa yang dipersembahkan. Dan ternyata aku faham diakhirnya.

Tapi lebih baik lagi persembahan teater yang aku, mat, paan, roy, nas dan wan manjung lihat ditempat yang sama. Oh aku lupa nama tajuknya. Yang pasti mat beli skrip teaternya.

Ok. Teater ini berkisah tentang ragam manusia yang hidup ditengah kota ini. Kuala Lumpur. Of course dekat Bukit Bintang pada tajuk. Yang pasti ini penceritaan hidup orang MELAYU. Kehancuran hidup dikota.

Alif orang Muar, datang ke KL untuk mencari kerja. Berjumpa rakannya lalu dibawa kerja sebagai tukang urut. Bukan sekadar tukang urut. Tetapi lebih. Dia bukan seorang yang menyukai kaum sejenis. Lalu, dia lari dari tempat itu. Membawa diri dan penat. Tidur di kedai makan Kak Zahra. Empunya kedai. Lalu kerjalah dia disitu. Episod kehancuran orang melayu mula disitu.

Terlihatkan perempuan mengandung anak luar nikah. Dipaksa gugur oleh bekas kekasihnya. Anak-anak ponteng sekolah dan rokok jadi belanja. Mat ganja yang tidak pernah menukar baju. Samseng anak tuan jalan. Lelaki berpakaian perempuan dan lain-lain.

Pengakhirannya Alif menemui kakak yang telah lama lari meninggalkan rumah sewaktu dia berusia 4 tahun. Kakaknya meninggalkan dunia setelah selamat melahirkan anak perempuan.

Ok. Bagi aku pencahayaannya bagus. Nampak unsur imaginasi, bermonolog dengan jelas. Penggunaan pentas juga bagus. Memandangkan tiada pentas hanya lantai semata. Level, blocking mungkin tidak terjaga di sesetengah tempat. Tapi pengisian watak itu ada.

Mereka juga tidak tercacak terpaku ketika orang lain sedang berkata-kata. Juga tidak interframe ketika itu.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa.......aku lupa. Yang lain sila sambung.

p/s : Mereka bagus sebenarnya. Untuk panduan. Tetapi mereka bukan terhebat. Sebab ada lagi yang terhebat yang kau boleh jumpa.

Jangan Pisahkan



Baca sambil dengar lagu ini untuk menambahkan feel.

Kadang-kadang anda lupa,
sebab kadang-kadang anda tidak sedar.

Seseorang yang anda cintai itu,
dekat sangat dengan anda. Sangat dekat.

Mungkin dia sedang duduk bersebelahan dengan anda sekarang.

Mungkin juga dia bermain roller coaster dengan anda pada hari ini.

Mungkin juga dia duduk bersebelahan dengan anda di panggung wayang menonton Despicable Me.

Mungkin dia dan anda sama-sama membuat wajah merajuk apabila tiada yang mahu menaiki roller coaster bersama?

Mungkin. Mungkin dia yang anda cintai.

Tengok henset anda. Check inbox. Mesej siapa ya di atas sekali?

Jika anda sedang tersenyum di hadapan skrin laptop Acer sekarang, mungkin anda sudah menjumpai cinta anda di Times Square hari ini 24 Julai 2010.

Tahniah.

Fin.

Saturday, July 24, 2010

Siri Bercakap dengan KK

Lokasi : Zoo Melaka
Situasi : Perbualan abang dan adik di depan tempat rusa

Gua : KK, tu rusa laki ke rusa perempuan?
KK : Laki.
Gua : Mana KK tau tu rusa laki?
KK : Sebab dia ada 'tu'.

Fin.

Friday, July 23, 2010

Persembahan Teater

Sebagai BEKAS ajk duniawi aku selitkan jadual persembahan teater di LUAR UKM. Sama ada berbayar atau tidak. Ini untuk Julai 2010.

Di ISTANA BUDAYA

Cuci The Musical, 27 Jul-10 Aug
Sila lihat harga tiket di www.ticket2u.biz



TEATER: Mek Mulong Cahaya Bulan
ANJURAN: Kumpulan Teater Tradisional Negeri Kedah & JKKN
TARIKH: 24 Julai 2010
TEMPAT: Panggung Bandaraya DBKL
MASA: 8.30 malam


TEATER: JalanG Belakang Bukit Bintang
KARYA: Eddy Rosdi
ARAHAN: Khairunadzwan
ANJURAN: ER ARTS Production & PEMADAM Selangor
TARIKH: 24 & 25 Julai 2010
TEMPAT: The Store DBP
MASA: 8.30 malam


TEATER: Dramatari Semerah Padi
ANJURAN: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur
TARIKH: 30 Julai - 1 Ogos 2010
TEMPAT: Panggung Bandaraya DBKL
MASA: 8.30 malam


TEATER: Teater Tradisional Mek Mulong "Dewa Kaca"
ANJURAN: Petronas Performing Arts Group
TARIKH: 30 Julai - 1 Ogos 2010
TEMPAT: Dewan Filharmonik Petronas, KLCC
MASA: 8.30 malam
TIKET: RM 15/ 30/ 50/ 60
layari www.dfp.com.my


TEATER: Teater Tradisional Ulek Mayang
ANJURAN: Kumpulan Teater Tradisional Negeri Terengganu & JKKN
TARIKH: 31 Julai 2010
TEMPAT: Panggung Bandaraya DBKL
MASA: 8.30 malam


Sumber : http://mekarbudaya.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

Di DBKL

Dramatari Sardu (24 – 26 Jul)

poster_sardu_thumb

Bangsawan “Tun Mamat dan Mimpi Tuanku” (7 – 9 Ogos)

poster_tunmamat_thumb


Sumber : http://resam-melayu.com/2010/01/jadual-persembahan-teater-melayu-di-dbkl.html



p/s : Masuk adalah percuma KECUALI dinyatakan harga tiket.

Aladdin

Baru-baru ini saya bersama teman (Hazal, Wann dan KK) dengan penuh iltizam telah pergi menonton teater Aladdin. Gigih mengharungi traffic jam.

Imbas kembali, 7 bulan yang lalu saya pernah menonton teater Sinbad di sini. Penuh muzik, warna dan sinografi serta efek menarik. Maka saya jangka Aladdin juga sama.

Ini adalah review saya berkenaan teater tersebut. Ini review amatur saja. Untuk mementaskan teater, sekurangnya perlu memenuhi elemen asas ini. Baru penonton akan ada minat untuk menonton.

1. Disiplin Pentas.
Selalu saya tegaskan pada anak-anak, disiplin pentas amat penting. Jika tidak ia boleh jadi pening. Blocking, masking dan interframe semua tergolong dalam disiplin pentas. Namun melihat pementasan pada malam itu, saya melihat satu lagi disiplin pentas dicerobohi. Pementasan berlatar Arab tapi Extra Turn memakai jeans. Timing jangan cakaplah. Boleh pula SM bersembang dengan extra turn menandakan semuanya sudah ready. Bagaimana dengan timing yang sepatutnya diselia oleh stage manager?

2. Penekanan Watak
Ini cerita Aladin. Jelas sekali watak utama cerita ini siapa ya? Tapi saya kurang jelas nampak karakter Aladin pada malam itu. Hatta lens pink KK lagi jelas kelihatan di dalam panggung. Tidak nampak penekanan watak sehinggakan watak antagonis yang keluar 2,3 babak nampak lebih menyerlah dari Aladin. Dan saya nampak Aladin lebih kepada watak gedik sedangkan Aladin sepatutnya seorang pengemis baik hati yang membela nasib anak-anak terbiar.

3. Unsur Kekaguman
Kata Bung Kancil, setiap teater perlu ada unsur kekaguman. Baru ada umph, terutamanya di bahagian klimaks tambahan pula apabila teater ini adalah teater bangsawan. Unsur-unsur kilat guruh dan sebagainya sudah al maklum ada. Di sini saya gagal menjumpai unsur kekaguman yang ada. Hatta saya even dah malas tengok sebelum sampai klimaks lagi menyebabkan saya sendiri tak tahu klimaks cerita ini di mana.

Sebelum anda berganjak ke isu yang lebih komples seperti skrip dan sebagainya, ini adalah antara isu asas yang perlu ditekankan oleh seorang pengarah.

Ini pandangan amatur saya saja. Jika ada bangkangan sila masukkan di dalam kotak cadangan dan bangkangan.

p/s : gua dah cakap kan kalau gua tulis hal ilmiah mesti skema bentuk penulisan gua.

Fin.

Berjinak-jinak

Ini kali pertama berjinak-jinak dalam dunia menulis. Bukan bermaksud aku tak pernah menulis ya. Sedangkan kambing pun dah maju sekarang *Mengarut haha*.

Okey, aku menulis post ni sekadar nak testing power je sebab asyik baca tulisan org je, sekali sekala nak merasa jugak orang lain baca apa yang kita tulis. Nak orang tau ape yang sedang berlegar-legar dalam kepala otak ni.

Jadi, silalah beri tunjuk ajar. Yoroshiku onegaishimasu!

p/s: Tadi dapat tengok reaksi 'ekstrem' Kk memegang handphone pink Arip..haha


-->contie

Wednesday, July 21, 2010

Ini serius.

Maaf gua emo jap. Dah lama tak emo ngan korang.

Sila jangan tulis benda yang boleh menimbulkan spekulasi boleh? Terutama bila ia mengungkap kisah lama kepada sesetengah pihak. Kisah lama yang dah pun dilupakan. Walaupun ia kisah cacat aku je.

Ok. Nanti bila free, wa tulis benda menarik.

Monday, July 19, 2010

Pengarah



Dalam DOT gua banyak mengarah. Maksud gua mengarah lakonan. Banyak juga aspek artistik/sinografi yang gua tekankan sepanjang dalam DOT.

Dalam DOT, gua hanya pernah mengarah sebuah teater sahaja. Tak menang pengarah terbaik pun. Tak menang nombor 1 pun.

Dan ya, gua sedar kedaifan pengalaman gua dalam bidang pengarahan gua. Sebab tu gua selalu mengarah belakang-belakang saja dalam DOT. Bukan yang utama.

Dalam KTR pun gua tengok-tengok saja. Tak pernah mengarah. Kadang-kadang datang dan memberi tips. Tak percaya tanya KK. Puan Mas bukan gua yang ajar kan?

Nonetheless, gua masih punya idola dalam bidang pengarahan. Dan idola gua adalah Yasmin Ahmad.

Uniknya cerita beliau, beliau tak perlu OST yang gah, hanya menerapkan elemen emosi dan sinografi yang menarik untuk menyampaikan mesej. Itu yang aku cuba buat sepanjang dalam DOT. Berjaya atau tak terpulang pada tafsiran penonton.

Mengenang 1 tahun kembalinya beliau ke rahmatullah, gua kumpulkan quote yang gua suka dari cerita beliau.

"Entah. Tadi ayah nampak mak kau kat luar tengah skipping bogel."
-Harith Iskandar (Gubra)

"Sebab tu la I nak you mati dulu. Sebab I tak nak tengok you merana. Baik I merana."
-Harith Iskandar (Gubra)

"Tak apa kalau mak tak nak bagi saya jumpa dia. Tapi tolong. Tolong jangan buat saya melupakan dia."
-Mahesh (Talentime)

Banyak lagi yang gua suka. Tapi gua tak ingat exact quote dia. Tengoklah filem dia bagi yang tak biasa dan nak belajar. Gua cadangkan Talentime buat yang baru.



The little imperfection that make us perfect.

p/s : dan belum ada pengarah filem malaysia yang mampu buat gua menangis dalam panggung selain dia. in that case, belum ada even pengarah filem hollywood yang mampu buat gua menangis dalam panggung.

Fin.

Here and Then


We may never know the future, yet we try to create it. Happiness and enjoyment that is yours today may be gone tomorrow. Then, appreciate and treasure your moment together because nothing last forever.

Sunday, July 18, 2010

Quote 4

"itu sangat bagus~!"
Nazrin Saad, 18 Julai 2010, 1:24am.

Saturday, July 17, 2010

Untitled.

Aaaaa~....si tua dah tulis. Si muda bawah ni pun dah menulis. Aku yang tengah-tengah kena tulis ke? Tak payah lah kan. Aku lebih selesa baca je.


Ok. Nama gua Fatin Fasihah.


Kepada budak-budak junior oh salah adik-adik baru, selama datang ke dunia D.O.T ni. Jangan ikut pengaruh cacat mereka yang abang-abang dan kakak-kakak ni macam Ismeth, Arif, Leha, Wawa, Ijan, Say-o dan semuanya. Nanti kauorang boleh jadi cacat seperti mereka.

Siapa aku? Aku adalah pencacat blog ni. Sekarang aku dah menyesal cacatkan orang bawahan aku yang belum terima sepenuhnya ilmu kecacatan aku.


Ok. Sekian, terima kasih.


p/s : sebab wa dah ter ajar cara pergi times square.

Friday, July 16, 2010

The Only. What I Got.

Nama gua Muhammad Arif Farhan Bin Abdul Rani. Masa sekolah rendah, gua nerd tahap 5 kali ganda saiz Ismeth dan 2 kali ganda ketinggian Palie. Seluar sekolah gua kalau boleh gua nak tarik atas sampai tutup dada. Nasib baik tak ada saiz. Rekod paling tinggi gua tali pinggangkan seluar gua dekat paras atas perut.

Masa sekolah menengah gua kurang nerd. Perubahan hormon menyebabkan gua segan silu bertentang mata dengan golongan hawa. Lagi-lagi macam KK. Nanti sama-sama blushing tanpa sebab.

Dulu gua cakap lu sumpah gua skema habis. Kalau Wan Afzan ketua kelas gua, gua rasa tiap-tiap hari gua kena paw dengan dia makan mee kari. Nasib baik gua sekolah gay dulu. Lesbian tak ada.

Dulu gua aktif sukan. Bola baling, bola sepak, bola keranjang, ping-pong, badminton, tenis semua gua balun. Tapi result matematik gua masih boleh dapat dekan. Leha mesti tau kenapa.

Bila gua masuk UKM. Gua berubah. Beberapa hari sebelum malam Dinner MMP 2009/2010 gua berkenalan dengan KK. Gua berkenalan dengan Daia. Gua berkenalan dengan Basit. Gua berkenalan dengan teater.

Sejak tu gua dah berboria di depan khalayak ramai. Gua belakon teater di hadapan khalayak ramai. Teater ESZ, MeFEK, dan iCAF.

Tapi dalam semua teater gua paling kenang iCAF. Kenapa iCAF? iCAF dapat 2nd place? Pesta Konvo dapat johan! Kenapa tak Pesta Konvo?


Sebab semasa iCAF, gua berikan segala yang terbaik gua boleh bagi. Bukan sebab menangis gua terkenang, bukan sebab gua rasa gua dah bagus setakat lakonan iCAF, tapi sebab tu terbaik gua boleh bagi.

Tiap-tiap hari gua bersusah-payah untuk mendalami watak gua. Tiap-tiap hari gua rasa tertekan macam nak tarik diri saja kalau boleh. Gua rasa macam nak skip saja latihan teater. Tekanan jiwa juga gua.

Tapi tiap-tiap pagi lepas habis latihan, gua pergi masuk shower. Tiap kali air shower curah kat kepala gua, gua teringin nak jadi johan. Semangat gua nak menang memang tinggi kalau Izayu lompat-lompat pon tak mungkin dia capai.

Masa pertandingan, memang lain. Aura teater lain. Gua buat segala-gala penuh semangat. Bukan sebab gua nak menang lagi. Sebab gua mula rasa menjiwai watak gua. Gua seronok. Gua yakin. Gua berlakon teater sebagai watak yang gua pegang. Biar pun tak sepenuh jiwa, tapi gua berlakon tanpa berfikir. Semua seakan natural.

Itu bagi gua, teater. Teater. Yang gua tak pernah ada sejak 10 tahun lalu.


Bukan dimana-mana gua boleh dapat pengalaman tu. Bukan dimana-mana gua boleh buat lakonan sebegitu. Bukan dimana-mana gua boleh suka teater begitu. Bukan dimana-mana ada jiwa teater seperti tu.

Sebab bukan dimana-mana ada kelab teater D.O.T.

Maaf. Typing error.

Sebab bukan dimana-mana ada family teater D.O.T.




cut.

Saya Join Teater Dato Onn

Nama saya Naz. Kalau budak-budak ni promote blog ni pada anda pelajar tahun 1, so anda mungkin membaca ini dengan pertanyaan 'siapa brader naz ni?'.

Okay. Gua merupakan PC anda yang paling happening masa minggu orientasi. Kalau tak kenal gua sila orientasi semula. Arggghhh!!!! Ramainya tak kenal! Damn!!

Gua merupakan mantan penggerak kelab teater kolej Dato Onn.

Gua harap ramai adik-adik 1st year yang baca post ni. Sorry, post gua tak ada gambar.

Tunggu post Say O. Dia suka gambar.

Ucapan penghargaan dan selamat datang buat mereka yang bru tiba. Gua harap anda semua gembira di sini.

Banyak yang gua asaskan dalam kelab ni.

Tapi yang paling gua banggakan ialah gua berjaya bentuk ahli kelab ni supaya melayan sesama ahli lebih dari ahli biasa. Bahkan seperti kawan atau keluarga.

DOT (Dato Onn Theatre) sudah meningkat nama di UKM. Sama ada ia mampu dikekalkan bergantung pada nama-nama baru yang mendaftar baru-baru ni.

Gua dah kenal mana-mana yang berlakon bus stop hari tu, bagi yang gua belum kenal, jangan risau. Gua akan kenal juga anda semua.

Ini bukan kelab, ini famili.

Selamat datang buat ahli baru. Buat ini macam rumah sendiri. Oh. Yang gemuk tu Ismeth, yang berbulu tu Say O, yang mata pink tu KK, yang tahi lalat kat pipi tu Ilya@Leha.

Ramai lagi. Kenal mereka macam kenal 1 dunia.

Aku? Aku bukan siapa. Hanya sebahagian dari kelab 3 huruf ini.

Wilkommen.

Nama saya Nazrin bin Saad dan saya join Kelab Teater Dato Onn.

Fin.

Flash back



Orang kata bila kita dah biasa dengan satu group kawan, kita akan jadi rapat. Bila dah rapat, kita akan lebih suka untuk buat aktiviti ngan kawan2 kita tu. Bila dah banyak buat aktiviti ngan group tu, of kos banyak memori yang kita dapat.

Setengah dari memori tu manis, setengah dari memori tu pahit. Setengah dari memori tu buatkan kita happy, setengah dari memori tu buatkan kita sedih. Setengah dari memori tu buatkan kita rasa lapang, setengah dari memori tu buatkan kita rasa stress.

Bagi aku, semua memori tu buatkan aku rasa suka di sini. Banyak dah aktiviti ngan event yang aku masuk. Terlalu banyak. Dari pertandingan Pesta Konvo sampailah sekecil-kecil tukar tayar kereta Myvi kawan yang rosak. Memang banyak..


Jadi hantu dalam choral speaking Pesta Konvo 2008/2009. Hantu pegang piala 3rd place.


Sketsa Raya/ESZ 2008/2009 : Zai over.



Johan Mefek 2008/2009, diiringi sambutan birthday si immune denggi: abg Wan



Merapu lepas show Laila Majnun time Hakera 2008/2009



Latihan boria 2009/2010. Reason nape yana sexy? gambar ni bukti



Johan Boria 2009/2010. Best show, best drama, best sacrifices. Special.


Sebab DOT x boring? ni puncanya.



Polis bantuan yang profesional. Latihan ESZ theater competition. Menang 2nd place.



"Arggh!! Sunyi ah aku malam2 nanti!!" 2nd place ICAF . 1st time tulis skrip, teruk gila skrip tu.



Mandi di Sungai Gabai, wann...*no comment*



Melancong ke PD ngan Melaka. The Making of Fatin Si Duyung.

....Memang banyak memori2, kenangan indah dalam DOT. Memori gaduh, emo, konflik, x cerdik pun ada. Tapi tu yang best, bila ada kawan2 untuk share semua tu. Bila stress ke, tringat time dalam bilik kebud. Tengah makan kat mapley, tiba2 teringat makan ramai2 sambil dikerumuni anne2 se-mapley.

So, aku harap kita semua boleh buat memori baru, bersama-sama ngan junior baru. Selagi ia masih ada depan kita, hargainya. Nanti bila ditarik dah takda peluang untuk rasa semua ni lagi.

p/s: nak letak banyak gambar lagi, tapi x boleh, loading lambat gila. Ada had gambar kot.

Thursday, July 15, 2010

Quote 3

situasi : melintas jalan
yang terlibat : say o, kk, wann

"aaa..duk belakang say o lah. kalau kereta datang, terpelanting balik. selamat sikit" Khairul Khairiyah Khasbullah, 15 Julai 2010

Khabar dr Marching Band Competition

Salam...

Gua ada projek utk korg...just nantikan kemunculannya!!!
One more...siyes gua ada idea gila utk kita pertahankan kejuaraan liga boria seintero kolejo, tp its depend on budget and persetujuan korg gak...



sekian~

BLOG!!!BLOG!!!BLOG!!!

Post ni berkisar mengenai blog DOT ni...

Aku akan cuba menghidupkan blog ni...
walaupun aku tak berapa pandai dalam bidang penulisan ni walaupun telah mengambil subjek bentuk-bentuk penulisan...(itu kisah lain...*down sekejap*)

Korang uar-uarkan lah blog ni kat junior untuk promote DOT...

Kalau sebarang aktiviti mengenai DOT...bagitahu...aku akan letak dalam blog. Nanti senang, orang akan tahu apa aktiviti yang akan DOT jalankan.

Dan banyak2 kanlah atau rajin2 lah untuk menulis kat blog ni...
Siapa rasa rajin nak menulis tapi malas nak buat blog sendiri boleh la jadi penulis kat blog ni... Rasanya dah banyak kali Orang Tua Naz, OTN dah bagitahu sebelum ni...aku just ingatkan balik.

p.s: ak rasa macam banyak benda nak tulis tadi...dah lupa...

Mari Menulis!!!

Okay. Dah, sudah.

Hari-hari gerimis mengundang extra touching-touching dah habis. Gua dah selamat di rumah. Nanti gua lawat anda di sana.

Jangan sedih-sedih lagi.

Sudah berapa ya karya gua di sini? Sebagai pengasas blog jawapan yang paling senang untuk soalan itu adalah 'banyak'.

Jadi gua nak lu ushar karya-karya dalam link di bawah. Karya mana yang paling best? Karya mana yang agak kureng.

[Karya Gua]

Bukan apa. Saja suka-suka. Sebab subjek penulisan lepas ni adalah pasal KK pula. Baru gua sedar tak pernah ada cerita pasal dia lagi.

Jadi sila tunggu. Gua belum habis lagi.

Fin.

Wednesday, July 14, 2010

Memoirs of N - A Legacy

"Kepada semua peserta kebudayaan, minta tunggu di dalam DECTAR sekarang."

Nak tak nak N terpaksa lah tunggu di dalam DECTAR. Ahh, budak nasyid KDO tak ramai la pulak. Macam mana ni?

N toleh kanan. Nampak senior sekolah N. Pegang banner 'teater'. Ceh. Ikut senior lah!!!

Hasilnya? N casting tak dapat apa-apa pun. Hanya berjaya menjadi pasukan props.

N hampa.

Esoknya datang latihan dengan berbaju merah. Tiba-tiba dipanggil senior sekolah yang lagi satu.

"Yang baju merah tu ke sini!"

Hasilnya N membuat persembahan di hadapan 2000 pelajar.

And the rest like the said is history. N jatuh cinta pada teater. Julai 2007 N abang Manjung mengilhamkan terciptanya kelab 3 huruf itu hasil cintanya pada teater.

p/s : ambil peluang yang ada adik-adik. thanks untuk 3 tahun dalam kelab 3 huruf ini.

Fin.

Ia datang...

oh...ada rama-rama datang...
walaupun coraknya tak seberapa cantik...
tapi bau madu yang dibawa sekali sangat wangi...
dah cukup untuk membuat diri ini tersenyum...

tapi rama-rama cuma singgah hanya sementara saja...

cuma sementara...

lalu rama-rama pun terbang pergi...

selamat tinggal rama-rama...
selamat tinggal...

semoga jumpa lagi...

Tuesday, July 13, 2010

Kiseki


Ogos 2007, kelab kecil yang entah dari mana muncul naib johan Festival Seni Pentas Pesta Konvokesyen. Entah dari mana-mana. Tiada siapa pernah dengar DOT. Apa tu?

Kini DOT bukan sebarang nama. Sudah ramai yang bukan setakat mewakili kolej malahan universiti. Tak kurang juga ahli DOT yang memegang jawatan tinggi dalam pelbagai aktiviti dan projek.

Ya. Kini DOT bukan sekadar nama.

Tapi apa ada pada DOT?

Bukan pencapaian. Bukan anugerah. Bukan.

Ikatan. 3 tahun, 3 generasi. 1 perkara tidak membawa perubahan. Ikatan.

Mengenali kamu semua membuatkan aku membawa definisi famili pada satu konteks yang lain. Konteks yang lebih indah.

Pari-pari gua, Angels gua, Setan neraka gua, Agen game gua. Semua di sini.

Orang kata mana ada pertemuan kalau tak ada perpisahan. Tapi orang juga ada kata perpisahan itu memang sangat menyakitkan.

Jadi adik-adik gua, selamat tinggal, tidak...

JUMPA LAGI!!

"Kiseki membawa maksud miracle. DOT sudah 3 tahun membawa erti miracle yang berbeza padaku. Terima kasih."

Fin.

Friday, July 2, 2010

Memoirs of N - 1st Day

Bangun pagi N dikejutkan dengan berita jaringan tunggal Henry telah melayakkan Perancis ke separuh akhir Piala Dunia.

Jadi memang ada keajaiban dalam dunia ni, kata N.

Dihantar oleh abang ke UKM, N rasa sedikit gentar. Maklumlah N kan orang kampung. Bangi tu bandar besar. Mesti N susah nak sesuaikan diri.

Sesudah mendaftar N berjumpa buat pertama kalinya roomate N. Sham. Roomate yang akan memainkan peranan penting sepanjang N berada di UKM.

Petang itu ada pemilihan peserta kebudayaan dan sukan. N malas bersukan. Jadi N fikir baik dia ambil kebudayaan. Damn. Banyak pula pilihannya.

N tanya Sham, dia nak apa. N tengok Sham dah bulatkan teater.

Ermmm, N nak apa ya? Haaa, dah jumpa.

N bulatkan nasyid.

to be..