Tuesday, May 4, 2010

Awek Dekat China Cun Tak?

Di keheningan 1 pagi di Kolej Dato' Onn, Wang Afzang masih belum tidur. Dia masih khusyuk menonton marathon siri cerekarama 'Watashi wa Sukides di Okinawa' sambil exercise bajet nak kurangkan peratusan lemak badan.

Tiba-tiba penat. Makan burger ayam 2 biji.

Tengah rakus Wang Afzang menelan 2 biji burger ayam secara serentak, tiba-tiba external harddisk 1 Terabyte pujaan beliau berhenti berfungsi.

Pemikiran kritikal Wang Afzang straight to the point mengkonklusikan, ada meteor besar bakal berlanggar dengan Bumi!

Pantas dia merampas telefon bimbit KK yang tengah sibuk blushing depan YM lalu menaip mesej kepada Pengarah ANGKASA, Fatin,

"Ada meteor besar nak langgar Bumi! Bubye. xoxo!"

"p/s. nak pergi Mapley tak?"


Fatin dengan jentera ANGKASA telah menyewa Space Shuttle dari syarikat terkenal, Kiffah. Tapi dapat sebuah saja. Duit PT beliau tak cukup.

ANGKASA memerlukan 3 orang yang cukup berkaliber untuk memandu sebuah Space Shuttle. Setelah perbincangan 5 minit di meja makan Mapley, 3 orang tersebut telah terpilih. Makan 4 jam.

Seorang pakar nuklear, Ismeth telah diberi tugas untuk meledakkan meteor itu kepada dua.

Jurutera juga diperlukan, cuma ada Ijan. Yang lain tengah sibuk menyelamatkan dunia.

Dan satu pilihan bebas, Palie. Yang lain semua ada alasan nak menari, nak pergi dating dan tak kurang juga lesen memandu yang dah tamat tempoh. Termasuk juga alasan pergi balik ke negara asal.

Tapi, yang sampai dekat tempat berlepas, cuma Ismeth dan Palie yang kelihatan. Mana mungkin tak kelihatan bukan? Saiz memainkan peranan dalam menonjolkan diri.

Fatin baca surat khabar pagi ini, Lelaki Masuk Wad Cabai Masuk Mata. Dem kata Fatin.

2 orang pun tak mengapa. Sampai di pintu lif. Palie kena tahan dengan pak guard. Ketinggian melebihi had yang dibenarkan. Dem lagi kata Fatin.

Tiada masa lagi. Ismeth memikul tanggungjawab memandu, meletupkan meteor dan membayar balance sewa Space Shuttle.

Berlepaslah Ismeth. Tu pun lepas dah keluarkan semua benda-benda yang tak penting untuk meringankan Space Shuttle kecuali makanan dan DVD porn.

Setelah beberapa jam Auto-Pilot dan bermesej dengan Cik M. Ismeth telah diketemukan dengan meteor yang diheboh-hebohkan itu.

Memang besar. Saiz ukuran lilit pinggang Wang Afzang.

Ismeth meng-activate-kan bomb nuklear bersaiz bucket KFC itu. Dia buka tingkap, dia baling tepat dekat tengah-tengah meteor itu. Beliau pun chow.

Fatin roger Ismeth,

"Lu set pukul berapa bomb tu meletup?"

"Gua set dalam pukul 6 macam tu nanti gua nak bangun tonton Maria Ozawa in Okinawa."

"Baik lu cepat der, lu lupa ka kat sana cepat 4 jam, ada lagi 15 minit saja der."

"Dem!"


Cuma tinggal 5 minit lagi sekarang. Ismeth masih belum memasuki atmosfera bumi. 2 minit saja lagi, Fatin suruh Ismeth eject.

"Nanti sapa nak ganti rugi?!"

"Kita pakai duit DOT dulu!"


Ismeth tekan eject. Tak ada apa-apa berlaku.

"Eject rosak!"

"Cuba check dashboard!"

"Seat overload! Dem!"


Itu kata-kata terakhir Ismeth. Sampai bila-bila semua jentera ANGKASA akan ingat kata-kata itu. Lepas peristiwa tu Fatin letak jawatan dan pergi bercuti ke China.

Bumi selamat dari berlanggar dengan meteor.



Ismeth juga selamat. Crash landing betul-betul depan porch rumah Cik M.



cut.

4 comments:

wann afzan said...

sumpah xde kene mengena!
hoh!

Saya Arif said...

wann: besar jgk pinggang ko ye.

Fatin Mazelan said...

motif nak gak tulis wa bercuti di china?

Saya Arif said...

gua nak tulis lu bercuti di nepal. tapi gua takut ada kena-mengena dengan yang masih hidup.