Wednesday, January 12, 2011

Pendekar 5: Hikayat Adi Putra

Di suatu kawasan pedalaman jauh di dalam hutan simpan tropika, agak-agak dalam 3 depa jarak sinar bulan menyentuh lantai bumi, kelihatan dari jauh 5 jejaka yang baru pulang bertapa dari Gua Rashidah Utama.

"Buat bulatan. Ingin Tok buat postmortem bersama kalian." kata seorang lelaki tua yang iras-iras dengan Tok Guru Roshi, si Pengamal Silat Penyu dari seberang.

"Sudah cukup 30 hari 30 malam kalian semua bertapa di Gua Rashidah Utama. Tok pasti, ilmu-ilmu yang Tok ajar pasti sudah mekar dihati kalian semua."

"Gua Rashidah Utama tu ada macam-macam penunggu, sebab tu Tok suruh kalian semua pergi bertapa disitu. Lagipun Tok ada contact number diorang. Senang Tok nak deal pasal module program bertapa tu."

"Tok berbangga dengan kalian sebab kalian semua berjaya mengharungi semua cobaan-cobaan."

"Tapi Ismeth hampir-hampir kecundang Tok." selit gua.

"Buweekkk.. Ane ade!" jawab Ismeth dengan muka sekiut mungkin.

"Tok tahu. Sebab tu Palie ada. Palie boleh bantu Ismeth untuk menahan cobaan penunggu. Itulah kenapa kalian pergi bersama dan bukan berdua." jawab Tok dengan memandang kepada Palie dan Ismeth.

Tiba-tiba Tok memandang ke langit, kelihatan bulan mengambang penuh.

"Say O, Arif, Nazrin, Palie, Ismeth"

"Sudah hampir 17 tahun kalian berguru dengan Tok. Segala ilmu yang Tok ada, telah Tok turunkan kepada kalian. Kini Tok mahu kalian semua pergi mengembara. Tok mahu kalian kembangkan dan turunkan ilmu-ilmu yang kalian pelajari kepada mereka-mereka yang mahu menuntut ilmu."

"Lagipun Tok dah muak tiap-tiap hari nampak muka kalian. Sejak kalian berguru dengan Tok, Tok dah makin kurus pulak tapi Tok tak exercise pun."

Tiba-tiba terpandang Ismeth secara automatik. Ismeth pula memandang Palie.

"Malam ni bulan mengambang penuh. Segala tanda telah pun menunjukkannya. Masa Tok dah sampai."

"Tok dah nak mampus ke?" tanya Say O dengan lantangnya seperti mahu ditendang ke Tok Guru lain.

"Awat hang kata lagu tu?!" marah Nazrin sambil mencabut bulu tangan Say O dengan ganasnya.

"Masa Tok dah sampai untuk pergi. Begitu juga dengan kalian semua." jawab Tok sambil buat muka sayu.

"Tok nak pi mana?" tanya Palie pula sambil memegang erat tangan Ismeth.

"Tok nak pergi ke sebarang. Tok dapat promotion jadi Ketua Tok Guru Alam Melayu, lepas ni Tok duduk dalam office saja. Tok pun dah tak larat nak mengajar lagi. Dah tua."

"Say O, Nazrin, Palie, Ismeth."

"Tok tak ada apa-apa peninggalan untuk kalian. Makanan pun Ismeth dah habiskan. Tok cuma tinggalkan segala ilmu Tok kepada kalian."

"Arif."

"Tok turunkan keris ini kepada kamu." sambil menyerahkan keris.

"Woooooo....." masing-masing teruja.

"Keris ini bukan sebarang keris. Bukan calang-calang orang dapat menggunakan keris ini. Tok serahkan kepada kamu, sebab kamu berlainan dari mereka berempat. Jangan salahgunakan kuasa keris ini."

Gua memandang tajam keris itu dengan muka sekacak mungkin.

"Ingat Arif. Jangan kau salahgunakannya. Ia akan memakan diri tuan empunya keris itu sendiri." perintah Tok dengan serius.

"Baik Tok."

"Bangunlah kalian semua. Pack barang masing-masing, dan pergilah mengembara. Pergilah jauh dari tanah negeri kita ini."

Maka bangunlah semuanya dengan tampan, segak dan bergaya.

Setelah siap semuanya, berangkatlah mereka. Menempuhi cabaran hidup yang baru.

"Kami pergi dulu Tok. Tok jangan nakal-nakal di seberang."

"Assalamualaikum."

Dengan effect slowmo dan lagu sedih di background. Pendekar berlima pergi meninggalkan Pusat Latihan Silat Adi Putra.

Dengan segala ilmu kehidupan, ilmu persilatan, dan ilmu keagamaan, Pendekar berlima berlayar ke tanah negeri baru. 

Hidup yang baru. Dunia yang baru. Yang akan menjadi hikayat Alam Melayu terulung pernah diceritakan.

Hikayat Pendekar 5.



bersambung.

5 comments:

nur wahida said...

hahaha!~
lawak3...
aku>ismeth ngn palie korg swit dlm citer ni!
ismeth>ane ade....buwekkk!
hahahah!~
hoi!~ asai lak arip dpt keris tu??

Saya Arif said...

sbb aku blainan dari mreka berempat. hang baca ka dak niii???

Nazrin Saad said...

he he he. aku tggu sambungannya. kalau xde, siap!

Saya Arif said...

sume cite aku wat xdak smbungan kn? hahaha

rookielong said...

ade ker bubuh ismeth.. letak la ramli ke awang ke sedap sikit..buwek.. serupa die letak wow.. ape pun cerita nie boleh layan so bile ade sambugannye...ermm