Wednesday, June 18, 2014

Meraikan kepulangan anak emas.

"Aku ada kat Fareez Maju ni. Breakfast?"

Arif tersenyum ikhlas sambil bertanyakan pada kawan-kawan DOT di Facebook. Ramai yang marah kerana mereka bekerja, mustahil boleh ke Bangi pada hari Isnin kecuali Rohani. Tapi, Rohani pun dah menelan biskut dan coklat panas untuk sarapan pagi di biliknya.

Arif mengeluh kecewa. Tiada rezeki mahu berjumpa kawan-kawan hari ni. Masing-masing sudah besar, sudah bekerja mencari rezeki untuk sesuap nasi, kata hatinya.

Pling! Masuk notifikasi di handphone Arif.

Wann mengajak makan tengahari bersama di tengah kota di mana lebih ramai yang boleh sertai kumpulan kecil itu.

"Jumaat? Aku cuti!" tanya si hitam manis dan comel itu.

"Jumaat semayang Jumaat. Esok la bulih?" tanya Leha pula.

"Ijan dengan Arep ok? Pi bawak Kak Leha. Takut aku tak bulih." kata si comel itu lagi.

Senyap.

Arif masih menunggu jawapan adiknya. Jika adik ok, aku ok. Kalau dia nak balik, aku kena balik Kedah esok ni. Gumam Arif sambil main 2048 di handphone. Masih tak lepas dari nombor 128. Noob.

Esoknya Izan Whatsapp kawan-kawan, "Jadi ke lunch hari ni?"

"Aku balik Kedah hari ni. Maaf." balas Arif dengan mata yang berair. Keluarga perlu diutamakan. Dia perlu membawa adiknya pulang ke Kedah dengan selamat atas nama tanggungjawab.

"Semoga bergembira di ibu kota. Salam sayang dari Nepal." balas si tinggi lampai yang hitam.

**********************************

Sambil itu, Leha sudah pun di atas keretapi laju menyusur kota dengan harapan dapat makan tengahari bersama kawan-kawan. Terbayang-bayang wajah comel Wann, si kecil tapi berketak-ketak Izan dan rambut tajam Arif. Dan tak lupa juga nasi bertimbun, kuah penuh, ayam goreng sebagai santapan tengahari nanti.

Leha mengesat air liur ketika melangkah keluar dari gerabak keretapi menuju ke destinasi.

Dan sehingga kini, Leha masih menunggu ketibaan anak emas, Arif yang baru pulang dari United Kingdom.


















Dah ni je yang aku mampu tulis sambil bekerja dan terbayang-bayang nasi bertimbun kuah penuh ayam goreng.

Ada rezeki, kita jumpa lain kali *wink wink*

No comments: