Wednesday, November 3, 2010

Minta pendapat SAHAJA.

Aku nak tahu aku salah ke, kawan aku salah ke, abang dia menyibuk ke, atau kami berdua salah. Tension plak aku ada orang macam ni. Kalau aku salah aku terima. NO BIAS!







19 comments:

Anonymous said...

komen dr shafina misbah @ pnat

si abg tu bengong , tetbe je muncul

si adik, die tu yg salah paham, aku paham je ape ko ckp tu
haha

Fatin Mazelan said...

nice! sebab aku rasa tiap kali aku komen aku ulang ayat sama. tapi tataw la. tunggu komen org lain.

ismeth said...

1st..abg die mmg cm gmpg syial..men msuk je..pstu komen da mcm ape tah..xde kne mngene lgsung..

dr ayt ko aku rse ko nk ckp org malaysia ske prcaye sgt ngn ape yg kte nmpk..kte x penah nk kaji n selidik dlu ngn ape yg kte nmpk..aku rse mcm tu la kot point ko..2 je la kot..tp aku x phm ngn kwn ko tu..aku yg lampy ni pon still phm ape yg ko cbe ckp..haha~~

hazal said...

hanya sekadar pendapat je tau fatin.

aku bg perumpamaan sebegini:

kawan kau kata:
" hati- hati masuk kandang tu, mana tau ada binatang buas ke"

Kau kata:
" ko ni samakan ngn kandang sebelah pulak. mana kau tahu dalam ni ada binatang buas. Kandang sebelah adalah."

lebih kurang mcm tulah.

sepatutnyalah klu nak letakkn kata kau dalam peringatan yg betul begini bentuknya.

kawan kau:
"jgn masuk kandang tu! ada binatang buas!"

baru bleh pakai jwpn kau.
dia hny mengingatkn untuk berhati-hati. Kan selalunya orang pakai berhati-hati bila kita tak tahu apa yg akan terjadi atau berlaku. sbb tu dia kata,

"berhati hati"

dia tak tahu sama ada halal ke tak.

aku tak kata ko salah. ko mengingat jangan membuat keputusan berdasar bukti yg tak seberapa.

ini adalah penjelasan salah faham korang berdua. hehe

P/s: yang abang dia tu mmg kurang. Klu orang nak tahu orang tu berilmu atau tak lihat bhs dia

wann afzan said...

dari dulu isu2 cmni yg buat org keliru dgn ilmu2 bagai. pe yg kau nk smpaikn tu, aku phm, fatin.

aku setuju dgn kau. sbb bg aku, klu nk boikot ke mende2, x salah. tp nk boikot, boikot btul2.

eh jap. mcm dh msuk cite lain. nnt ah cite psl boikot2 nih.

ni pndpt aku. org2 cmni xyah lyn. sng hidup. diorg tu ckp mcm la ilmu pnuh di dada. klu x cukup ilmu tu, jgn pndai2 ckp bnda bkn2. nnt jerut diri sndri. isu ni tmbul, tp kerajaan ade buat pape?

bg aku, klu dh lapa, n x was2, mkn je lahhh. bnda jd haram klu kite was2. TAPI klu dh cnfrm bnda tu haram dpn mata, br lah xyah mkn.

btul kn pe aku ckp? kang aku lak kena blk. aku pun bkn byk sgt ilmu. heh.

mikhaelahmad said...

aku punya pendapat kau jangan terasa taw fatin dan kawan fatin. kau tau aku dengan kau memang tak reti nak jaga lidah sikit.

tidak bias.

korang punya argument bosan. it's like both of you speaking in 2 different language. there's nothing to argue even. stil, haih, it's an arguement.

dia ada silap at some point. nasihat dan peringatan, she blew it. dan aku tak faham, why does she even talk about it? nak justify dia punya status? nope. to justify it, you need to have better ground. try reliable proof and source.

ada lagi flaw dia. aku malas nak tulis. deflecting and stuff, it's not that cute and pretty.

kau pula, terlalu berlapik di awal argument. sampai dia tak dapat faham point ilmu yang gila simple tu. gosh, she's just so slow. ain't it?

still, good job anyway. at least kau taw point kau, and kau betul juga sikit, while dia ntah mengarut apa aku pun tak taw. cuma kalau dah sedar dia slow, try argue in slower pace. sebab aku taw kau dah rasa offended dengan mentaliti serupa itu. dan kena pula dengan orang yang tak reti nak faham, mesti kau rasa lagi offended. clear your mind first.

umum. tidak salah mengingati/menasihati. tapi biar ada asas yang stabil. paling kurang. nanti nampak macam khabar angin, dan boleh jadi fitnah. dari baik jadi buruk.

oh dan ya, aku bias sebenarnya. sebab aku pun tidak suka mentaliti yang serupa ini. terlalu cepat melatah, dan terus nak sebar tak tentu hala.

p/s: kau sepatutnya cakap, "ada bukti? bukti itu boleh dipercayai atau was-was juga? kalau was-was, kita kena elakkan. kan?".

say- O said...

aku ni pesimis.
ko x salah pun, evan kalo aku jadi ko, memang tu ayat first aku kata.

kawan ko tu...tudung labuh dan alim ulamak ke? selalunya yang macam tu yang susah nak faham pendapat orang lain pasal agama, hahaha
(ok, aku ada bad memories pasal geng tudung labuh, so, biased sket kot)

tapi overall, ko ngan kawan ko tu xda pa pun, just kawan ko susah nak terima pendapat alternatif. korang 2 xda niat menghentam2 rasanya.

abang dia tu? geng pelesit menyibuk kat wall, komen sepam 2, bagi ayat2 bajet pandai, blah.

terlalu worthless untuk dilayan.

Anonymous said...

ismeth : ha mmg itu aku nak sampaikan.

hazal : malas baca. panjang sangat. sila pendekkan.

wann : sejak malam tadi. aku sendiri dah xnak layan dia.

mat : memang busan pun. sebab cerita cliche. aku tak puas hati part abang dia backup dengan cara yang ntah apa2 dan adik dai beriya2 menyokong. rasa nak jumpa abang dia then tiaw je kepala. nama je abang. otak tak guna. err...aku takkan explain cara lumpy oleh sebab abang dia yang BERLAGAK nak backup dia. 1 more, aku tak rasa dia nak baca penjelasan slow motion aku berdasarkan komen2 dia tu.

say o : tak tudung labuh KOT. err..budak kelas aku. yang selama ni aku gurau berhiperbola, dia masih boleh faham. tiba2 sekarang dia tegakkan benang yang basah.

izan_muslimin said...

hahahahaha...

klakar plak...
org dh byk komen...
kang ak komen mau xnye lg merapu pjg2...

nk cite psl mknn, kerajaan...

yg cnfirm...cara abg member ko xbtul la...tp tu mgkn cara dia..,atau mgkn time tu kpala dia tgh serabut n t'lpas kn kt ko...

bkn nsib ko la yg t'kena...

ok...ak dh merapu...baik stop sblum lg pjg...

Nazrin Saad said...

dot dh masuk kategori minda kelas pertama.

aku baca semua komen dan aku rasa aku bias ke komen hazal.

dan aku rasa xde argument pn sbnrnya di sini. kwn ko just stating yg dia meragui halal haram daging burger king dan ko plak stating pasal mentaliti org mlysia.

different planet altogether. hence, korg berdua betul dan mgkin jga salah.

pergaduhan ini berlaku sbb masing2 teguh dgn pendirian sdri sgt sampaikan xnampak apa yg lg sorg nk sampaikan.

yg abg dia tu aku rasa kene santau tu. tiba2 masuk yahudi, kerajaan bagai, mesti byk baca psl iluminati. sgt xberilmu. kalau aku dh kena ayat sentap maki2 dah.

kHai said...

. xtahu nak cakap ape . tp mmg betol ponn apr k fatin ckp. perlunya ilmu n pengetahuan, setakat gambat 2 3 keping nak buat bukti nak ckp bnd tu halal ke x halal, baik x payah . gambar boleh menipu, sbg org yg melihat kehadapan, apa yg sy perlukan utk prcya bdn2 cmni adalah ; official letter Halal ke tidak dr Jakim. Kajian saintifik dr org2 yg blh dpercayai kesahihannya . elakkan penggunaan gambar (PHOTOSHOP) . pasal burger king ni, hummm . sy x was-was pon. betoll, org msian sanggup buat apa2 nk popular . *sigh .

p/s ; abg dia mmg damn gilaa . main hambur org . kwn k.fatin asal lampi yg amat ? post k. fatin yg fist tu pon sy boleh paham, . =.=

Fatin Mazelan said...

ijan : malas layan kau.
nas : memang takde argument pun. memang masing2 nak tegakkan hal masing2. err...btw aku cerita benda yang aku rasa dia patut tahu.

p/s - aku nak maki. tapi aku pk dia classmate aku yang boleh tersebarnya 1 fb lalu mencacatkan muka tunang aku. aku bertindak secara halus je.

khai : err...bab jakim, bukan nak sangsi. tapi betul kata abang dia juga. kerajaan sama je cam yahudi. mufti perak pun suka ubah hukum sesukahati. inikan plak jakim. [sorry. bukan berniat nak kutuk kerajaan]

Fatin Mazelan said...

hazal : maksud aku perlu ada cara mengingati itu. kau sepatutnya mention benda yang kau tengok tu luar dari malaysia. tak salah mengingat. yang aku mention, perlu adanya cara yang betul untuk mengingat. bukan ayat yang boleh timbulkan spekulasi macam mcD dulu.

say- O said...

hazal makin menjadi palie......
hehehehehe!!!

Saya Arif said...

byk sgt gambaq. jaring slow. dem. itu saja komen. sekian.

kHai said...

saya bukan org kerajaan . HAHAHAHA,

hazal said...

sama seperti kau ade yg malas nak baca. jd aku sum up jdlah mcm tu. aku hny nak mmbntu. maafkn aku.

betul apa yg ko ckp. tp mereka hny org y berjaga-jg. mungkin itu saja cara yg meraka nmpk buat masa ni yg belh mengingatkan kawan dia. kerana tak mmpu selidik dlm2. klu ade cara lain kemukakan lah. mereka mungkin org yg pertama nak tahu. aku juga

dalam memberi pendapat kita walaupun kita rasa kita lah paling betul, hormat org lain punya pendapat. mereka ada sebb kata sebegitu, mungkin dari Kehidupan mereka, pengalaman mereka.

dan aku tak rasa cara yg ko buat ni betul. tulis di blog ini. bg aku. sbb dia, rs ko sendiri fhm selepas bc komen semua di atas. maaf sbb aku tak mention awal2. ko nak terima, tepulang.

p/s: aku sokong apa yg ko ckp, tp aku tak sokong cara yg ko buat.

Anonymous said...

dats y aku kata. aku minta pendapat. bukan nak maki hamun kawan aku balik. huhu.

memang tau cara salah tapi dengan cara ini aku akan dpt feedback apa yg betul. so aku buat. and aku tulis kat korg je. xde pun sebar dalam blog aku yang mangsa keadaan itu sendiri baca blog aku. huhu.

i just want to see ur opinion. thats all.

p.s : tak suka tak suka pun. komen juga. ehe.

hazal said...

ehee.. nak membantu
wish u the best :)