Friday, October 22, 2010

Muzik Masa Kini

*Amaran awal. Artikel ini amatlah biased dan subjektif. Jikalau kamu tidak suka dan tidak setuju, silalah zahirkannya melaui cara verbal kepada skrin laptop mahupun lcd anda*



Petang tadi ketika perutku sedang khusyuk bekerja mencerna semua isi2 pisang goreng dan cokkodoq yang aku beli di gerai sebelah Petronas, secara tiba2 aku ternampak iklan dalam youtube yanglebih kurang begini ayatnya:


Cody Simpson, another Justin Bieber?

Ouh. Terhenti seketika aku, kaku bagaikan ternampak kucing terbang di tepi tingkapku. Apa ni? Another Justin Bieber? Ok, aku cuba untuk menepis segala macam tanggapan buruk aku. Don't judge a book by it's cover. Tapi nampaknya kali ini memang aku terpaksa men-judge- an artist by its picture. Ini gambar beliau, kacak dan tough bukan?


Damn, mati2 aku ingat Cody ni somebody yang rare. Yang special. Yang ada charisma. Yang ada X- Factor. Yang ada ummphh! Yang mana kalau kita sekali tengok performance dia kita terus rasa tertarik dan wow!! dengan dia.

Tapi, bila aku tengok video mamat ni. Hampeh.

Boleh la main gitar, pastu nyanyi sikit. Itu saja. Cukup untuk menjadi sensasi masa kini di USA dan aku rasa tak lama lagi bakal ke Malaysia dan digilai gadis2 sekolah Malaysia mahupun peringkat undergraduate universiti.

Dan aku teringat komen2 yang aku baca bila pada aku menonton video2 Queen, Muse, Elvis, Beatles, Michael Jackson, Celine Dion mahupun Coldplay di youtube. Apa komennya?

"I'm sad that I live in this era where cute/pretty face, sexy/ busty body artists are the ones people love and adore, not based on their musical abilities"- lebih kurang camni la puratanya.Adoi...zaman sekarang ni nak jadi sensational senang je..muka jambu sket, tahu nyanyi sikit2 pastu pos kat youtube. Senang kan? Senang, memang senang. Tapi, berkualitikah itu? Berbakatkah?

Teringat satu artikel yang aku baca dalam paper Star. Penulis tu menyuarakan kesedihan dan kerisauan kepada dunia muzik sekarang. Yang cantik, sexy, comel, kacak, jambu diagungkan sebagai great artists. Diberikan pendedahan sededah- dedahnya pada dunia. Ditaja sedunia untuk buat album dan konsert.

Tapi, benar2 great kah? Nyanyi pun takat tekak ngan hidung. Performance live memang hancur, showmanship memang x nampak. Lagu pun bukan buat sendiri. Alat muzik pun tak tahu main!!!

Penulis tu risau sebab daughter dia sorang ni hari2 dengar lagu Jonas Brothers. Dia ada cuba dengar, dan apa yang dia rasa adalah mual?muak?menyampah?meluat?benci?geli? dengan lagu2 Jonas ni. Takda 'feel' dan 'aura' lagu2 diorang. Last ayat penulis tu dalam artikel dia, dia janji nak kuar beli album ngan lives video Queen, Michael Jackson, Elvis, Beatles nak bagi anak2 dia tengok, especially daughter dia tu. Biar diorang kenal 'real music'.

*amik contoh cuba korang search youtube 2 lagu sama tajuk tapi berbeza ni. 1st is Queen-Somebody to Love and the other one is Justin Bieber- Somebody to Love. Oh ya perhatikan komen2 di video yang lagu Bieber tu, hahahaha*

Real music?

Apa tu real music? Well, I don't know the exact and correct definition of real music. But one thing I can be sure is, when people listen and watch they quickly acknowledge it as a real class of act. And the music will remain evergreen. Just listen to P.Ramlee, Sudirman, Michael Jackson, Elvis, Beatles, Queen. Anybody still love The Moffats?(Jonas Brothers, beware)

Oh you want to watch something as evidences? Easy, watch this masterpiece and this legend. You'll learn it soon enough.

Wahahahahaahha!!! Memang aku pandang slack gila kat Justin Bieber dan Cody Simpson ni. Oh, Cody tu menang sikit dari Justin. Dia tau main gitar.

p/s: jangan sapa2 kaitkan illuminati kat sini. kang aku bakar kaki dia nanti.











11 comments:

~**Raw Honey**~ said...

Say O' pnye taste mmg sebiji sebijot ngan abang sy..Queen..MJ..Beetles...
*Sigh*
Dulu sy dgr lagu MJ,beetles,air supply & so on kat rumah tiap2 hari tiap2 mase sampai rase nk muntah.Akak sy pun x bleh tahan,hahax.

Justin Bieber?Who the hell is him?
Cody wat? Is there such a person?Jonas Brothers?hmmn..Macam terkenal,tp sy x kenal.haha.I just know they r sibling,am i correct?lol..

Once again,MJ..I love his music..his dance..I miss him .sorry but i still cant beliv he died..T.T

wann afzan said...

sape2 ckp pasal iluminati mmg nk kne terajang.

say- O said...

serdang: boleh compare kan quality artis dulu dengan sekarang?haahahaha..zaman sekarang ada yang kualiti, tapi x diangkat sepatutnya

wann: memang bagi flying kick punya kombo

ism3th said...

babi pukimak jmbu gler cody tu..msti suare die x sdap..

say- O said...

smeth, dengaq sendiri la kat youtube.

ism3th said...

aku bkak youtube aku type cody simpson..aku tgk lgu summer pa tah..bru 5 saat lagu tu strt aku da ttop..dem geli syial..

say- O said...

hahahhahahahah!!!
kan dah kata, just another bieber

ism3th said...

rosak indusrti muzik global..fuckest tol la..haha~`

say- O said...

xpa, jangan risau. yang kualiti tetap ada, cuma x didedahkan oleh media je

Nazrin Saad said...

jgn tgk jauh, tgk yg dekat.

search, wings, legend x? lagu rozanna, gua xlahir lg, ada sapa2 yg xtau? n sapa yg gi karok xnyanyi lagu2 ni?

saleem, jamal abdillah, ada yg leh lwn suara diorg skrg? ada sapa leh jd cm jamal, 2x kantoi dadah, tp still top. still org respek.

even ramlah ram, sharifah aini, siti nurhaliza. ada artis pompuan yg leh capai status diorg?

kalau di luar ckp pasal artis youtube, di malaysia artis realiti tv. berapa ramai dah keluar, tp mostly semua mcm sampah. ada la 2,3 org yg cool yg top cm aizat, yg lain?

sampah.

gua nk tgk sampai bila shahir af8 leh tahan.

say- O said...

yeah exactly,
search ngan wings tu kalau duk kat us ke , jepun ke dah jadi rolling stones atau x japan. dah legend.

saleem ngan jamal memang superb suara diorang. yang pmpuan x minat sangat. tapi tu la, ada media nak cover diorang? konsert search sekali tu kena cancel sebab takda penaja. gila kesian.

shahir af8?
af yang kekal hanya mila, stacy, aizat, adam dan sorang 2 lagi kot.
yang akan terus kekal rasanya aizat. sebab dia komposer.