Saturday, January 23, 2010

Case 39 : Dari pandangan mata DOTters


Review dari gua akan dikepilkan dari 3 aspek ; pengarahan, lakonan dan skrip.

Pengarahan ; Ini seriusly superb. Memang mengancam. Pengarah tau macam mana mau menarik penonton merasai saspen cerita tersebut. Adegan dalam oven, rumah terbakar. Membuatkan aku terasa panas seketika.

Lakonan ; Ternyata Renee Zelwenger juga mampu berlakon cerita saspen seperti ini. Namun kredit terbesar hendaklah diberikan kepada watak kanak-kanak, Lily dalam cerita ini. Karakter dia nampak comel walau dalam keadaaan yang tak sepatutnya. Dan walau begitu, kita masih mampu berasa jelik dengan kecomelan tersebut.

Skrip ; Mungkin Wawa, Palie dan Leha tak akan bersetuju. Tapi kelemahan cerita ini adalah dari aspek skrip. Persamaan dengan Orphan dan series Supernatural telah membuatkan aku dapat meneka perjalanan cerita hanya setelah menonton 5% cerita.

Overall : Cerita ini layak dapat 4 bintang dari 7. Kamu tak akan kagum tapi kamu akan merasai ketakutan tersebut. A typical suspen movie nonetheless.

Rating :
7 bintang - Kena tengok di panggung dan download dan tengok lagi! Superb!
6 bintang - Wajib tengok di panggung! Tak akan puas kalau tengok sekali!
5 bintang - Kena tengok bai. Kalau bukan panggung pun download jadi ah.
4 bintang - Baik tengok. Tapi kalau tak tengok pun tak rugi.
3 bintang - Tunggu keluar download je ah.
2 bintang - Tengok kalau ada masa je ah.
1 bintang - Tak payah tengok. Buang masa saja.
0 bintang - Lu akan dikeji masyarakat kalau lu tengok.

4 comments:

say-0 said...

orphan psiko jugak..ni, cadangan cerita psiko- the appeared, when the stranger call, satu lagi...x ingat, yang shea lebouf belakon, tajuk apa..disturbia kot?x ingat tajuk

NaZZy Hall said...

haah, disturbia...
yg jiran pmbunuh 2...
citer ni ala2 psiko ah, tp agk sama dgn orphan...

tp best gak ah...

say-0 said...

ow...nanti tengok citer a tale of two sisters(korean), tu pun best gak.

PaLi3 said...

bg naz, aspek skrip tu mksudnya dr segi jalan cerita ka? hahaha...

mmg stuju pown, coz myb sy dh baca trailer n dh tngok movie so dpt bajet...bukan sbb dh tngok orphan mau pown supernatural