Saturday, June 5, 2010

....Putera Parsi!!

Gua jeles beb. Gua jeles gila ngan beberapa orang yang kuar tengok wayang hari ahad lepas. Sebab apa jeles? Sebab kuar ramai2 la, bukan senang time short sem ni. Pastu siap karok lagi. My God, memang dah lama aku nak karok ngan korang. Tapi takpe, gua bukan jeles buta je, sebab time tu gua ada kat JB bagi susu kat awek2, pakcik2, makcik2, bangla2 cleaner juga pakgad2 yang tamak.

Balik sini, gua plan siap2. Gua nak tengok jugak movie tu. Sebab apa?

Semua 5 game dia gua dah main dulu-dulu. Habis je setel yang 3rd punya, gua dah berangan kalau2 game ni masuk movie..paling dahsyat gua nak movie dia se-best LOTR. Alhamdulillah..by God's willing, impian gua jadi kenyataan.

Biarpun dah lambat seminggu, gua tak kesah, tengahari tadi jugak gua pederas motor g Mines.
Beli je tiket, terus g makan, then masuk terus pintu nr 3. Memang ramai, sampai seat dua depan je yang kosong. Laku jugak movie ni.

Start je 3 minit, gua dah excited. Entah kenapa gua hantar msg "Damn lawa sial prince of persia" kat UkmAbgNaz. Dia balas. Lagi 10 minit, gua hantar lagi "Lawan dia best gila". Dia balas lagi. Lagi 10 minit, gua mesej lagi "Tamina muka macam Opah". Dia x jawab. Lagi sejam 20 minit, gua mesej "Best gila prince of persia". Gua tak harapkan dia jawab kali ni. Haha, kesian kat dia. Kena layan mesej2 excited aku.

Sincerely, innocently.... kenapa gua suka gila dengan movie ni?

sebab pertama,




Costume hero sama. Gua kalau movie adapt dari game, gua nak watak2 dia x ubah, paling kurang pun ubah kostume sikit2 je. Gua rasa macam nak sepak je director2 movie Dragon Ball, Street Fighter Legend of Chun Li juga Resident Evil. Prince of Persia? 95% sama...yeah!


Sebab 2,



Action dia best. Lawan dalam movie boley kata very good, xda la sampai level Ip Man 2. Tapi gua melopong beb bila tengok Prince Dastan lari2, lompat2 bangunan, wall running, sliding..arggh!! Gua rasa macam tengah tengok orang main game je!

Storyline memang ubah , tapi x lari banyak dari game. Skrip memang simple, takda yang belit2 macam Shutter Island. Kelemahan ada kat background story rasanya. Main kat Iran tapi semua European? Cakap English? Tulis Arab? Der, kalo lu nak tengok movie yang betul2 clean, ikut background sejarah, lu tengok Apocalypto la. Ni video game bro..dalam game pun hero muka European, cakap English. Gua tak kisah semua tu, hahahaha!

So, sesape yang tak tengok lagi, gua sarankan g la tengok KAT WAYANG. Donlod tu hanya accepted bila semua panggung wayang kat Malaysia hancur kena bom. Hahaha.

Skang ni gua excited tengok balik video2 game dia yang gua dah setel main dulu2. Saja, nostalgia.
Harapan gua? Gua nak director, producer ngan semua yang terlibat abaikan kritik2 yang tah pape cakap movie ni ngarut, buat sekuel dia. Even critics2 tu claim movie Resident Evil ngan Iron Man lagi best? Buta ke apa.

p.s
sorry banyak2 kalau korang rasa aku menyemak lagi. Aku excited/ kecewa/ hairan gila baru2 ni. Hahaha.

5 comments:

Nazrin Saad said...

okay. aku xbalas msj ko sbb...sbb...
oh, please! huh!

jadi ang ngaku ah citer video game xyah logik pn xpe kan? agreed. sbb video game was supposed to be illogical. if not, it assasin creed 2 for all of us. (check note kt bwh utk cari signifikan statement ni)

dats why iron man tak logik in a sort of way. how he fly her gf in supersonic way, no steward when a villain enter the circuit.

memang tak logik kalau kita buat cerita adamaya dan masukkan adegan tu. but not if u are in marvel universe.

baca review kt blog aku.

aku malas review balik dh. action way, it kind of nice, well its kind of bruckheimerish kind of way. and it is always nice to feel 'bruckheimerish' kind of action. armageddon, pirates, bad boy et cetra.

nice one for the gamers though, but in a nerd sort of speaking. storyline masih xleh lwn at world's end.

but then again, a movie worth every penny, unless you watched it in kajang.

note : assasin creed 2 kalau mati, memang mati. tak ada load previous saved game. like real world aint it?

Fin

wann afzan said...

then abg nas msg gua "say o tgk pop sorg2.komen mvie sorg2..sian kt dia"

izan_muslimin89 said...

xpe say o...
nnti kta tgk movie sama nowh...
haha...

say- O said...

aku g tengok sorang2 ada 2 sebab,
1: wann cakap X BEST. what? so nak tengok tahap ketidak bestan.

2: game faveret aku. mana tahan nak tunggu habis selsema, pastu semua orang dah tengok rasanya.

pastu bila tengok memang macam budak kecik, sorry la orang yang kena mesej tu, hahaha. memang movie tu kalo pk balik banyak kelemahan, nak lawan movie otai memang kalah. Tapi dari aspek adaptation tu, memang the best stakat ni.

Nazrin Saad said...

bkn slh ang yg ang kena pi curah susu kt orang2 jb.